Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Invloed van wetenschap op sport tijdens het Sports Meet Science Congres

02 juni 2009

In het kader van het 79ste lustrum van de Rijksuniversiteit Groningen vindt op donderdag  4 juni 2009 het Sports Meet Science Congres plaats in de Martinikerk. Tijdens het congres worden de grenzen van de sport verkend aan de hand van de wetenschap.

Hoe kan het ene schaats- of zwempak sneller zijn dan de ander? Welke voeding is het beste voor het sporten? Wat is doping en wat is gezonde voeding? Wat is de invloed van een mental coach? Hoe herken je talent? Met dit soort vragen wordt gekeken naar de invloed van wetenschappelijke toepassingen op de sport.

De dag bestaat uit verschillende sessies waarin iemand vanuit de topsport en iemand vanuit de wetenschap een vraagstuk behandelen. Zo behandelt bewegingswetenschapper Bert Otten zijn visie op bewegingsleer bij schaatsen, terwijl oud-olympisch schaatskampioene Chris Witty vertelt over haar ervaringen hiermee. Topturner Epke Zonderland en F.C. Groningen directeur Hans Nijland bespreken wetenschappelijke ideeën over talentontwikkeling. Prof. dr. Hidde Haisma geeft een lezing over (gen)doping. De dag wordt voorgezeten door sportverslaggever Henk Kok.

Het congres gaat over de vraag wat de wetenschap kan bijdragen aan sport en sportontwikkeling. De Rijksuniversiteit Groningen stimuleert sport omdat het goed is voor de gezondheid en voor de sociale ontwikkeling. Naast het congres zijn er meerdere sportactiviteiten georganiseerd, zoals verschillende loopclinics en een 395 kilometerlange wielertour. Bovendien kunnen studenten en medewerkers gratis sporten voor het goede doel Right To Play.

Sports Meet Science Congres

Sprekers: Pim de Bruyne (gedeputeerde Provincie Groningen),Roger van Boxtel (directeur Menzis), Marcel Sturkenboom (directeur NEVOBO),Hardy Menkehorst (mental coach topsport),Sybren Jansma (stuurman Olympische bobslee),Hanno van der Loo (manager InnosportLab Papendal), Chris Visscher (hoogleraar Bewegingswetenschappen),Geert Kuiper (coach TVM-schaatsploeg), Gerard Sierksma (hoogleraar Sport Logistics), George de Jong (directeur Innosport), Bert Otten (bijzonder hoogleraar Neuromechanica en Prothesiologie), Chris Witty (oud-olympisch kampioene), Epke Zonderland (topturner), Hans Nijland (directeur FC Groningen), Hidde Haisma (hoogleraar Therapeutische Genmodulatie).

Locatie: Martinikerk

Tijd: 09.30 – 18.00 uur

Kosten: 5 euro

Inschrijven en informatie: www.rug.nl/lustrum

Noot voor de pers

- Contactpersoon van het congres: Piter Brandenburg, p.a.brandenburg@rug.nl , tel. 06-21833507

- Lustrumcoördinator: Bianca Pander, b.i.pander@rug.nl , tel.: 050-363 2525 of 06-2504 8526

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws