Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vier miljoen voor economische database

19 mei 2009

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen heeft van de Europese Commissie vier miljoen euro gekregen voor een driejarig project om een World Input-Output Database (WIOD) te maken. De faculteit coördineert in het project een consortium van tien Europese onderzoeksinstituten.

In de database komen gegevens over de productiestructuren van industrieën in meer dan veertig landen wereldwijd sinds 1995. Het gaat daarbij om het gebruik van verschillende soorten arbeid, kapitaal, energie en andere inputs in de productie van goederen en diensten. Ook de uitstoot van schadelijke gassen en het gebruik van schaarse hulpbronnen wordt in kaart gebracht.  

Innovatief 

Het innovatieve karakter van de database ligt in de koppeling van nationale productieprocessen aan handel tussen landen wereldwijd. Dit stelt de gebruiker in staat om bijvoorbeeld de effecten van de handel met China en India op de lonen van laaggeschoolde werknemers in Europa te meten, of bijvoorbeeld de wereldwijde milieu-effecten van consumptie in Nederland. De beschikbaarheid van hoogwaardige en internationaal vergelijkbare gegevens is over het algemeen een ‘bottleneck’ bij economisch onderzoek. WIOD poogt daar een oplossing voor bieden. De gegevens kunnen worden gebruikt voor beleidsbeslissingen op sociaal-economisch terrein, maar zijn ook bruikbaar voor politieke beslissingen ten aanzien van internationale handel en klimaatverandering zowel op nationaal als Europees niveau.  

Vijftig medewerkers

Prof. dr. Erik Dietzenbacher is wetenschappelijk coördinator van het WIOD, en leidt het consortium samen met prof. dr. Marcel Timmer en dr. Bart Los, allen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Aan het project werken de komende drie jaar in totaal minstens vijftig personen, waarvan acht in Groningen.

 

De deelnemende onderzoeksinstellingen zijn: Austrian Institute of Economic Research (Wenen), Hochschule Konstanz (Konstanz), The Conference Board Europe (Brussel), Vienna Institute for International Economic Studies (Wenen), Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (Mannheim), Institute for Prospective Technological Studies (Sevilla), Institute of Communication and Computer Systems (Athene), Centrale Recherche (Paris), Centraal Plan Bureau (Den Haag), Rijksuniversiteit Groningen. 

Meer informatie

- prof. dr. H.W.A. Dietzenbacherprof. dr. Marcel Timmer

- www.wiod.org

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...