Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Jelena Prokić krijgt beurs voor dialectonderzoek aan de University of Auckland

25 mei 2009

Jelena Prokić heeft een beurs voor excellente studenten  van de Stichting Groninger  Universiteitsfonds gekregen. De beurs is bestemd voor een onderzoeksbezoek aan de groep van professor Russell Gray aan de University of Auckland , Nieuw-Zeeland.

Professor Gray en zijn groep zijn vooraanstaand in de toepassing van fylogenetische methodes op prehistorische vraagstukken betreffende de mens. Daarnaast heeft de groep deze fylogenetische methodes ook succesvol toegepast in onderzoek naar de ontwikkeling van Indo-Europese en Austronesische talen. De resultaten uit deze onderzoeken zijn gebaseerd op de analyse van lexicale data.
Jelena Prokić zal de University of Auckland bezoeken in de periode juni tot augustus 2009. Het doel van haar bezoek is te onderzoeken of de methodes toegepast door de groep van Professor Gray, ook toegepast kunnen worden op fonetische dialectdata. Zij zal pogen om methodes gebruikt voor fylogenetische inferentie, toe te passen op fonetische dialectdata van het Bul-dialectproject .
Hoewel fylogenetische methodes zijn ontwikkeld voor biologisch onderzoek, worden deze methodes meer en meer toegepast in taalonderzoek. De methodes stellen ons in staat om meer inzicht te krijgen in vragen omtrent taalverandering en taalontwikkeling.

Laatst gewijzigd:23 april 2018 14:45

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...