Video Lezing Maarten van Rossem

14 mei 2009

mms://wmvideo.service.rug.nl/corporate/20090512LezingMaartenvanRossumv2.wmv

Lezing Maarten van Rossem: ‘Europa’ en het nut van Geschiedenis (12 mei)

Natuurlijk is de Europese eenwording een product van de Europese geschiedenis.Er was een duidelijke historische aanleiding voor meer Europese samenwerking. Vooral de vijandschap tussen Frankrijk en Duitsland veroorzaakte veel leed en ellende waarvan iederen blij is dat die dankzij de Europese samenwerking is afgelopen. Maar de aanstekelijkheid van de voortdurende verwijzing naar het bloedige Europese verleden is niet voor iedere generatie hetzelfde. Voor wie ver na de Tweede Wereldoorlog is geboren, is de langjarige vrede in West-Europa een gegeven, geen reden nationale bevoegdheden in te leveren of diep in de buidel te tasten voor zwakke regio’s in andere lidstaten.

Zijn er andere - historische of niet-historische - redenen om elkaar op Europees niveau de hand te reiken? Is er in de geschiedenis een alternatief argument te vinden om Europees samen te werken? Of moeten we het maar beter buiten de geschiedenis zoeken - in de toekomst bijvoorbeeld? Vertelt de geschiedenis ons iets over de Europese identiteit of over de meest ideale omvang van de EU of de intensiteit van de samenwerking?

Maarten van Rossem is emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is buiten zijn vakgebied bekend geworden door zijn nuchtere - en voor sommigen ontnuchterende - televisiecommentaren op actuele gebeurtenissen en door zijn werk als televisiepresenatator.

Zie hier voor verdere lezingen in deze reeks

Laatst gewijzigd:08 januari 2018 16:58