Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Video Lezing Maarten van Rossem

14 mei 2009

mms://wmvideo.service.rug.nl/corporate/20090512LezingMaartenvanRossumv2.wmv

Lezing Maarten van Rossem: ‘Europa’ en het nut van Geschiedenis (12 mei)

Natuurlijk is de Europese eenwording een product van de Europese geschiedenis.Er was een duidelijke historische aanleiding voor meer Europese samenwerking. Vooral de vijandschap tussen Frankrijk en Duitsland veroorzaakte veel leed en ellende waarvan iederen blij is dat die dankzij de Europese samenwerking is afgelopen. Maar de aanstekelijkheid van de voortdurende verwijzing naar het bloedige Europese verleden is niet voor iedere generatie hetzelfde. Voor wie ver na de Tweede Wereldoorlog is geboren, is de langjarige vrede in West-Europa een gegeven, geen reden nationale bevoegdheden in te leveren of diep in de buidel te tasten voor zwakke regio’s in andere lidstaten.

Zijn er andere - historische of niet-historische - redenen om elkaar op Europees niveau de hand te reiken? Is er in de geschiedenis een alternatief argument te vinden om Europees samen te werken? Of moeten we het maar beter buiten de geschiedenis zoeken - in de toekomst bijvoorbeeld? Vertelt de geschiedenis ons iets over de Europese identiteit of over de meest ideale omvang van de EU of de intensiteit van de samenwerking?

Maarten van Rossem is emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is buiten zijn vakgebied bekend geworden door zijn nuchtere - en voor sommigen ontnuchterende - televisiecommentaren op actuele gebeurtenissen en door zijn werk als televisiepresenatator.

Zie hier voor verdere lezingen in deze reeks

Laatst gewijzigd:08 januari 2018 16:58

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...