Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Development, validation and outcome of health-related quality of life questionnaires for food allergic patients

27 mei 2009

Promotie: B.M.J. Flokstra-de Blok, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Development, validation and outcome of health-related quality of life questionnaires for food allergic patients

Promotor(s): prof.dr. A.E.J. Dubois, prof.dr. E.J. Duiverman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Ernst voedselallergieën nu nauwkeurig vast te stellen

Ziek worden van pinda’s, melk of ei: voedselallergieën zijn er in soorten en maten. Maar hoeveel impact hebben deze aandoeningen eigenlijk op de patiënt? En is de behandeling effectief? Daarover bestaat nog veel onduidelijkheid. Bertine Flokstra-de Blok ontwikkelde vragenlijsten waarmee de kwaliteit van leven van mensen met een voedselallergie nauwgezet en betrouwbaar in kaart kan worden gebracht. Er werden afzonderlijke vragenlijsten opgesteld voor kinderen (8-12 jr.), adolescenten (13-17 jr.) en volwassenen (18 jr. en ouder).

De kwaliteit van leven van voedselallergische patiënten is over het algemeen slechter dan die van mensen uit de algemene populatie en patiënten met diabetes, zo blijkt uit het onderzoek, maar is beter dan die van patiënten met astma, prikkelbare darm syndroom en reuma. Om de kwaliteit van leven van mensen met een voedselallergie te meten, kunnen beter vragenlijsten gebruikt worden die speciaal voor deze patiëntenpopulatie zijn ontwikkeld dan niet-specifieke vragenlijsten, zo blijkt verder. Aan de hand van de vragenlijsten die Flokstra-de Blok ontwikkelde, kunnen artsen vaststellen of hun behandeling effectief is of bijgesteld moet worden.

Bertine Flokstra-de Blok (Havelte, 1982) studeerde bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door de Europese Unie. Flokstra-de Blok blijft ook na haar promotie onderzoeker in het UMCG.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws