Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The role of CMV in the pathology and etiology of islet graft failure

27 mei 2009

Promotie: M.J. Smelt, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The role of CMV in the pathology and etiology of islet graft failure

Promotor(s): prof.dr. L.F.M.H. de Leij

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

CMV beschadigt transplantaat eilandjes van Langerhans

Wie type I diabetes heeft, moet zichzelf geregeld insuline toedienen om zijn bloedsuikerspiegel te reguleren. De kwaliteit van leven vermindert hierdoor, en bovendien blijven er schommelingen in de bloedsuikerspiegel optreden. Transplantatie van de eilandjes van Langerhans biedt in theorie een betere oplossing, omdat het lichaam daarmee in staat wordt gesteld weer zelf de bloedsuikerspiegel te reguleren. Deze methode wordt echter weinig toegepast, omdat het transplantaat te vaak niet overleeft. Promovenda Maaike Smelt onderzocht hoe dit kan.

Uit haar onderzoek blijkt dat het Cytomegalovirus (CMV) een belangrijke rol speelt bij het transplantaatfalen. Zo’n tachtig procent van de bevolking is besmet met het CMV. Normaal gesproken is dat geen probleem, maar als de weerstand afneemt, kan het virus schade aanrichten. Bij transplantatiepatiënten wordt de weerstand doelbewust met medicijnen onderdrukt, om ervoor te zorgen dat het transplantaat niet wordt afgestoten. De eilandjes van Langerhans worden hierdoor weliswaar in het lichaam opgenomen, maar raken vervolgens beschadigd door het CMV. Smelt bracht dit proces nauwgezet in kaart. Ze laat zien dat CMV immuuncellen activeert die specifiek gericht zijn tegen het lichaamsvreemde eilandjes-transplantaat. Ook zorgt CMV ervoor dat het transplantaat beter herkend kan worden door de immuuncellen, zo laat Smelt zien. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe transplantatie van eilandjes van Langerhans succesvoller kan worden toegepast.

Maaike Smelt (Veghel, 1979) studeerde medische biologie te Utrecht. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie & Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Diabetes Fonds. Smelt blijft ook na haar promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws