Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Simulations of the formation of thick discs in galaxies

25 mei 2009

Promotie: A.A. Villalobos Cofré, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Simulations of the formation of thick discs in galaxies

Promotor(s): prof.dr. A. Helmi

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Vorming van dikke schijven in sterrenstelsels

Met behulp van hoge-resolutie numerieke simulaties onderzocht Alvaro Villalobos Cofré de vorming van dikke schijven in sterrenstelsels. Samen met de dunne schijf, de centrale verdikking (“bulge”) en de halo, is de dikke schijf een belangrijke Galactische component, die aanwezig is in veel spiraalstelsels waaronder onze eigen Melkweg. Ondanks dat ze alom voortkomen, is het vormingsscenario van dikke schijven niet goed begrepen. Uit waarnemingen, gedaan in de Melkweg en andere sterrenstelsels, is duidelijk dat dikke schijven over het algemeen bestaan uit oude sterren. Dit impliceert dat ze waarschijnlijk belangrijke informatie bevatten over de vroege geschiedenis van sterrenstelsels.

In zijn proefschrift presenteert Villalobos een gedetailleerde studie naar het scenario waarin een dikke schijf wordt gevormd als het eindresultaat van een botsing tussen een al bestaand schijfstelsel en een kleiner sterrenstelsel. Het doel daarvan was toetsbare voorspellingen van dit model te vinden die later vergeleken kunnen worden met waarnemingen. Villalobos begint met het onderzoeken van de algemene kenmerken van gesimuleerde dikke schijven en stelt vast hoe deze afhangen van de algemene eigenschappen van hun “voorouders”. Daarna analyseert hij de faseruimte-structuur van sterren in de dikke schijven, met name in kleine volumes die lijken op de omgeving van de Zon, en identificeert hij een reeks van essentïele waarneembare eigenschappen die kenmerkend zijn voor dit vormingsscenario.

Alvaro Villalobos Cofré (Chili, 1979) studeerde aan de Universidad Catolólica de Chili. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG. Villalobos gaat verder in het onderzoek als postdoc bij het Astronomical Observatory in Triest, Italië.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 18 december 2018

  Noordzeevissers tonen voorkeur voor zeldzame habitats

  Een ruimtelijke analyse van drie visserijtypen – boomkorvisserij gericht op tong, boomkorvisserij gericht op schol en bordenvisserij gericht op Noorse kreeft en platvis - toont aan dat vissers zeer specifieke habitats bevissen in de Noordzee. Onderzoekers...

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.