Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Simulations of the formation of thick discs in galaxies

25 mei 2009

Promotie: A.A. Villalobos Cofré, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Simulations of the formation of thick discs in galaxies

Promotor(s): prof.dr. A. Helmi

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Vorming van dikke schijven in sterrenstelsels

Met behulp van hoge-resolutie numerieke simulaties onderzocht Alvaro Villalobos Cofré de vorming van dikke schijven in sterrenstelsels. Samen met de dunne schijf, de centrale verdikking (“bulge”) en de halo, is de dikke schijf een belangrijke Galactische component, die aanwezig is in veel spiraalstelsels waaronder onze eigen Melkweg. Ondanks dat ze alom voortkomen, is het vormingsscenario van dikke schijven niet goed begrepen. Uit waarnemingen, gedaan in de Melkweg en andere sterrenstelsels, is duidelijk dat dikke schijven over het algemeen bestaan uit oude sterren. Dit impliceert dat ze waarschijnlijk belangrijke informatie bevatten over de vroege geschiedenis van sterrenstelsels.

In zijn proefschrift presenteert Villalobos een gedetailleerde studie naar het scenario waarin een dikke schijf wordt gevormd als het eindresultaat van een botsing tussen een al bestaand schijfstelsel en een kleiner sterrenstelsel. Het doel daarvan was toetsbare voorspellingen van dit model te vinden die later vergeleken kunnen worden met waarnemingen. Villalobos begint met het onderzoeken van de algemene kenmerken van gesimuleerde dikke schijven en stelt vast hoe deze afhangen van de algemene eigenschappen van hun “voorouders”. Daarna analyseert hij de faseruimte-structuur van sterren in de dikke schijven, met name in kleine volumes die lijken op de omgeving van de Zon, en identificeert hij een reeks van essentïele waarneembare eigenschappen die kenmerkend zijn voor dit vormingsscenario.

Alvaro Villalobos Cofré (Chili, 1979) studeerde aan de Universidad Catolólica de Chili. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG. Villalobos gaat verder in het onderzoek als postdoc bij het Astronomical Observatory in Triest, Italië.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...