Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Fluoxetine as disease modifying treatment in multiple sclerosis. Rationale, evaluation of the use of MRI to monitor treatment, and preliminary findings

19 mei 2009

Promotie: J.P. Mostert, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fluoxetine as disease modifying treatment in multiple sclerosis. Rationale, evaluation of the use of MRI to monitor treatment, and preliminary findings

Promotor(s): prof.dr. J.H.A. de Keyser, prof.dr. M.A. van Buchem

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Prozac mogelijk effectief tegen MS

Het antidepressivum prozac (fluoxetine) kan mogelijk de ziekte multiple sclerose (MS) afremmen, concludeert promovendus Jop Mostert op basis van een verkennend onderzoek.

Bij MS vallen witte bloedcellen de eigen zenuwcellen aan. Hierdoor raakt de myelineschede (de beschermende laag om de zenuwvezels) beschadigd, kan het zenuwstelsel bepaalde signalen niet goed verwerken en vallen lichaamsfuncties uit. De oorzaak van MS is onduidelijk. Wel is duidelijk dat patiënten een gebrek aan β2-adrenerge receptoren op hun astrocyten hebben. Dit zou een rol kunnen spelen in de aanvallen van de witte bloedcellen en zou het herstel van beschadigde neuronen kunnen bemoeilijken.

Bestaande therapieën zijn gericht op het onderdrukken van de aanval door de witte bloedcellen. Fluoxetine werkt langs een andere weg: het lijkt het gebrek aan de β2-adrenerge receptoren te kunnen compenseren. Mostert onderzocht het effect van fluoxetine op 38 MS-patiënten. De helft van de groep kreeg 24 weken lang fluoxetine, de andere helft een placebo. Met hersenscans werd het aantal ontstekingen gemeten. In de laatste 16 weken van de behandeling bleken de patiënten die geen fluoxetine kregen ongeveer dubbel zo veel en dubbel zo vaak ontstekingen te hebben.

MS-patiënten moeten niet meteen naar de dokter gaan om prozac voor te laten schrijven, benadrukt de promovendus. De groep onderzochte patiënten was te klein om verstrekkende conclusies te kunnen trekken. De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat nader onderzoek naar de effecten van fluoxetine op de ziekte MS zinvol is.

Jop Mostert (Leiderdorp, 1977) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd (mede) gefinancierd door een MS stichting. Mostert gaat per 1 oktober 2009 werken als neuroloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en in het Ziekenhuis Zevenaar met als aandachtsgebied MS.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.