Redenen voor redenen

19 mei 2009

Oratie: mw.prof.dr. J. Peijnenburg, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Redenen voor redenen

Leeropdracht: Wijsgerige argumentatietheorie en -analyse, vanwege de Stichting Groninger Universiteitsfonds

Faculteit: Wijsbegeerte

Jeanne Peijnenburg gaat in haar oratie in op de epistemologie (kennisleer). Een belangrijk deel van de epistemologie gaat over de vraag wat het precies betekent om te zeggen dat een bepaalde bewering gerechtvaardigd wordt door één of meer andere beweringen. Volgens de zogenaamde foundationalists komt epistemische rechtvaardiging uiteindelijk van onbetwijfelbare basisbeweringen, waarvan de waarheid onmiddellijk door iedereen wordt ingezien. Zogenaamde coherentists, daarentegen, stellen zich op het standpunt dat de rechtvaardiging een functie is van de coherentie met andere beweringen. Peijnenburg gaat in op de argumentatiepatronen die aan met name foundationalism ten grondslag liggen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English