Isolated limb infusion

18 mei 2009

Promotie: H.M. Kroon, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Isolated limb infusion

Promotor(s): prof.dr. H.J. Hoekstra, prof.dr. J.F. Thompson, prof.dr. A.E. Chang

Faculteit: Medische Wetenschappen

Resultaten van ILI vergelijkbaar met resultaten ILP

‘Isolated limb infusion’ (ILI) is in de jaren negentig ontwikkeld als een minimaal invasief alternatief voor ‘isolated limb perfusion’ (ILP). Het belangrijkste verschil tussen beide technieken is dat bij ILI de catheters (waarmee een geïsoleerd circuit gemaakt wordt) percutaan worden ingebracht en bij ILP via een chirurgisch open procedure. Hoewel ILI in toenemende mate wordt toegepast is de literatuur nog beperkt. In zijn proefschrift beschrijft Hidde Kroon de resultaten van de grootste serie data tot heden met daarbij een aantal subanalyses.

Het blijkt dat de resultaten van ILI vergelijkbaar zijn met de resultaten na ILP. De door de cytostatica veroorzaakte toxiciteit van de extremiteit wordt goed verdragen, zonder extra risico’s op chirurgische morbiditeit. Bij oudere patiënten worden vergelijkbare resultaten behaald als bij jongere met dezelfde of zelfs minder toxiciteit. Tevens kan ILI goed worden herhaald bij terugkeer van de ziekte met wederom bevredigende resultaten. Lokale tumorcontrole door ILI bij patiënten met metastasen op afstand vergroot de kwaliteit van leven omdat amputatie kan worden voorkomen. Soms is het melanoom echter zo agressief dat ondanks ILI toch amputatie moet worden verricht. Analyse toonde aan dat deze ingreep in bepaalde gevallen zinvol kan zijn.

In het onderzoek worden ook de resultaten van een immunologische studie naar de behandeling van kanker door T-celstimulatie beschreven. De combinatie van immunotherapie en ILI kan in de nabije toekomst mogelijk leiden tot betere resultaten bij de behandeling van patiënten met melanoom of sarcoom van een extremiteit.

Hidde Maarten Kroon (Rotterdam, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de University van Michigan (Verenigde Staten) en aan de University of Sydney (Australië). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting Prof. Michael van Vloten-fonds en de Melanoma Foundation of Australia. Kroon is thans in opleiding tot chirurg in het Rijnlandziekenhuis te Leiderdorp.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English