Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Isolated limb infusion

18 mei 2009

Promotie: H.M. Kroon, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Isolated limb infusion

Promotor(s): prof.dr. H.J. Hoekstra, prof.dr. J.F. Thompson, prof.dr. A.E. Chang

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Resultaten van ILI vergelijkbaar met resultaten ILP

‘Isolated limb infusion’ (ILI) is in de jaren negentig ontwikkeld als een minimaal invasief alternatief voor ‘isolated limb perfusion’ (ILP). Het belangrijkste verschil tussen beide technieken is dat bij ILI de catheters (waarmee een geïsoleerd circuit gemaakt wordt) percutaan worden ingebracht en bij ILP via een chirurgisch open procedure. Hoewel ILI in toenemende mate wordt toegepast is de literatuur nog beperkt. In zijn proefschrift beschrijft Hidde Kroon de resultaten van de grootste serie data tot heden met daarbij een aantal subanalyses.

Het blijkt dat de resultaten van ILI vergelijkbaar zijn met de resultaten na ILP. De door de cytostatica veroorzaakte toxiciteit van de extremiteit wordt goed verdragen, zonder extra risico’s op chirurgische morbiditeit. Bij oudere patiënten worden vergelijkbare resultaten behaald als bij jongere met dezelfde of zelfs minder toxiciteit. Tevens kan ILI goed worden herhaald bij terugkeer van de ziekte met wederom bevredigende resultaten. Lokale tumorcontrole door ILI bij patiënten met metastasen op afstand vergroot de kwaliteit van leven omdat amputatie kan worden voorkomen. Soms is het melanoom echter zo agressief dat ondanks ILI toch amputatie moet worden verricht. Analyse toonde aan dat deze ingreep in bepaalde gevallen zinvol kan zijn.

In het onderzoek worden ook de resultaten van een immunologische studie naar de behandeling van kanker door T-celstimulatie beschreven. De combinatie van immunotherapie en ILI kan in de nabije toekomst mogelijk leiden tot betere resultaten bij de behandeling van patiënten met melanoom of sarcoom van een extremiteit.

Hidde Maarten Kroon (Rotterdam, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de University van Michigan (Verenigde Staten) en aan de University of Sydney (Australië). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting Prof. Michael van Vloten-fonds en de Melanoma Foundation of Australia. Kroon is thans in opleiding tot chirurg in het Rijnlandziekenhuis te Leiderdorp.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...