Bacterial contamination of surgical meshes

13 mei 2009

Promotie: A.F. Engelsman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bacterial contamination of surgical meshes

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr. R.J. Ploeg, prof.dr.ir. H.J. Busscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

Vergelijking van infecties bij verschillende typen chirurgische matjes

Met het afnemen van de complicaties na het inbrengen van chirurgische matjes in de abdominale herniachirurgie komen de problemen rond een geïnfecteerde mat steeds meer op de voorgrond te staan. Huidige studies suggereren dat er grote verschillen bestaan ten aanzien van de kans op het doormaken van een infectie afhankelijk van het type matje. De gevolgen van een biomateriaal-gerelateerde infectie zijn overwegend desastreus voor de patiënt.

Het proefschrift van Anton Engelsman beschrijft een nieuwe methode om het verloop van een infectie in relatie tot verschillende typen matjes systematisch te vergelijken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bioluminescente bacteriën. Het onderzoek toont aan dat specifieke eigenschappen een grote invloed hebben op het vormen van een bacteriële biofilm en het verloop van een infectie.

Engelsmans onderzoek dient als aanzet naar mogelijke verbeteringen van implantaten in het algemeen en chirurgische matjes in het bijzonder. De gebruikte technieken zullen worden geoptimaliseerd en kunnen dienen als een gestandaardiseerde test voor toekomstige evaluaties.

Anton Engelsman (Medan, Indonesië, 1979) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BMSA. Engelsman werkt thans als arts-assistent heelkunde in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English