Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Compressive strength of fungal and oral bacterial biofilms: biological and environmental influences

11 mei 2009

Promotie: E. Paramonova, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Compressive strength of fungal and oral bacterial biofilms: biological and environmental influences

Promotor(s): prof.ir. H.J. Busscher, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Sterkte biofilms afhankelijk van verhouding schimmeldraad/gist

Aanhechting van micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Door aanhechting op metaaloppervlakken kan bijvoorbeeld sneller roest ontstaan. Maar ook in de mens speelt microbiologische aanhechting een rol. Een van de meest bekende voorbeelden is het ontstaan van tandplak, door aanhechting op tanden en kiezen. En ook bij kunstgewrichten of katheters kan vorming van een zogenoemde ‘biofilm’ voor onder meer infecties zorgen.

Ekaterina Paramonova onderzocht welke factoren de kracht van biofilms van verschillende soorten Candida (gisten) bepalen. Uit haar onderzoek blijkt dat de kracht van biofilms met name wordt bepaald door de verhouding tussen schimmeldraad en gist. Door de vorming van schimmeldraden tegen te gaan, kan de vorming van biofilms tegengegaan worden. Ook verschaft het onderzoek van Paramonova nader inzicht in de omgevingsfactoren (onder meer hydrodynamische omstandigheden) die de sterkte van de biofilm bepalen.

Ekaterina Paramonova (Moskou, Rusland, 1979) studeerde Civiele en Milieu Techniek aan de Pennsylvania State University, Verenigde Staten. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomedische Technologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BMSA. Paramonova gaat binnenkort werken bij Grontmij BV als Junior Projectleider Rioolwaterzuiveringsinstallaties.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...