Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Compressive strength of fungal and oral bacterial biofilms: biological and environmental influences

11 mei 2009

Promotie: E. Paramonova, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Compressive strength of fungal and oral bacterial biofilms: biological and environmental influences

Promotor(s): prof.ir. H.J. Busscher, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Sterkte biofilms afhankelijk van verhouding schimmeldraad/gist

Aanhechting van micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Door aanhechting op metaaloppervlakken kan bijvoorbeeld sneller roest ontstaan. Maar ook in de mens speelt microbiologische aanhechting een rol. Een van de meest bekende voorbeelden is het ontstaan van tandplak, door aanhechting op tanden en kiezen. En ook bij kunstgewrichten of katheters kan vorming van een zogenoemde ‘biofilm’ voor onder meer infecties zorgen.

Ekaterina Paramonova onderzocht welke factoren de kracht van biofilms van verschillende soorten Candida (gisten) bepalen. Uit haar onderzoek blijkt dat de kracht van biofilms met name wordt bepaald door de verhouding tussen schimmeldraad en gist. Door de vorming van schimmeldraden tegen te gaan, kan de vorming van biofilms tegengegaan worden. Ook verschaft het onderzoek van Paramonova nader inzicht in de omgevingsfactoren (onder meer hydrodynamische omstandigheden) die de sterkte van de biofilm bepalen.

Ekaterina Paramonova (Moskou, Rusland, 1979) studeerde Civiele en Milieu Techniek aan de Pennsylvania State University, Verenigde Staten. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomedische Technologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BMSA. Paramonova gaat binnenkort werken bij Grontmij BV als Junior Projectleider Rioolwaterzuiveringsinstallaties.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...