Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nuclear medicine imaging of vertebral infections: role of radiolabelled biotin

06 mei 2009

Promotie: mw. E. Lazzeri, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Nuclear medicine imaging of vertebral infections: role of radiolabelled biotin

Promotor(s): prof.dr. R.A. Dierckx, prof.dr. A. Signore, prof.dr. G. Mariani

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Scintigrafie zeer bruikbaar bij onderzoek naar wervelinfecties

Beeldvorming met magnetische resonantie (MRI) is meestal voldoende voor het aantonen van infecties van de wervelkolom, maar is minder nauwkeurig in het aantonen van infecties ontstaan na chirurgische ingrepen. In die gevallen kan nucleair geneeskundige beeldvorming zoals FDG-PET/CT behulpzaam zijn, maar de diagnostische nauwkeurigheid hiervan is matig.

Uit het promotieonderzoek van Elena Lazzeri blijkt dat met behulp van scintigrafie met de radioactieve vloeistof 111In-biotine wervelinfecties op nauwkeurige, eenvoudige en veilige wijze gediagnosticeerd kunnen worden. Waar onderzoek met FDG-PET/CT infecties in sommige gevallen met een nauwkeurigheid van 66,7% kan aantonen, biedt scintigrafie met 111In-biotine in sommige gevallen een nauwkeurigheid van 100%. Hiermee biedt het een waardevolle aanvulling op het bestaande diagnostische onderzoek van de ruggenwervel.

Elena Lazzeri (Pisa, Italië, 1962) studeerde geneeskunde te Pisa. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Centrum voor Nucleaire Geneeskunde in het academisch ziekenhuis van Pisa (Italië), dat het onderzoek samen met de universiteit van Pisa financierde. Lazzeri blijft als nucleair geneeskundige werken in het academisch ziekenhuis te Pisa.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws