Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Peptide receptor radionuclide therapy with radiolabelled somatostatin analogues

06 mei 2009

Promotie: L. Bodei, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Peptide receptor radionuclide therapy with radiolabelled somatostatin analogues

Promotor(s): prof.dr. R.A. Dierckx, prof.dr. A. Signore

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Effectiviteit behandeling neuro-endocriene tumoren in kaart

Neuro-endocriene tumoren (NET’s) zijn tumoren die ontstaan uit hormoon producerende cellen, de zogenaamde neuro-endocriene cellen. Ze groeien over het algemeen langzaam, maar zijn vaak al uitgezaaid als de diagnose wordt gesteld. Recent onderzoek laat zien dat (NET’s) minder zeldzaam zijn dan werd verondersteld. Daarmee neemt het belang van goede behandelmogelijkheden toe.

NET’s kunnen allerlei stoffen (zoals vasoactive aminen, polypeptiden en prostaglandines) produceren, die klachten veroorzaken wanneer ze in grote hoeveelheden uitgescheiden worden. De productie van deze stoffen kan geremd worden door zogenaamde somatostatine-analogen. Dit zijn medicijnen die lijken op het hormoon somatostatine, dat normaal gesproken de productie van allerlei hormonen en andere stoffen in het lichaam remt.

Uit onderzoek van promovenda Lisa Bodei blijkt dat behandeling van NET’s met de somatostatine-analogen 90Y-DOTATOC en 177Lu-DOTATATE een effectieve therapie is, die tot in 30% van de gevallen kan aanslaan. Het is bovendien een relatief veilige therapie, onder voorwaarde dat de nieren voldoende beschermd worden tegen bijwerkingen.

Lisa Bodei (Pisa, Italië, 1969) studeerde geneeskunde te Pisa. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Europees Instituut voor Oncologie in Milaan (Italië), waar ze werkt als directeur van de afdeling Nucleaire geneeskunde. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Italiaanse kankerfonds (AIRC) en het Italiaans fonds voor wetenschappelijk onderzoek (CNR). Bodei promoveert tot doctor in de medische wetenschappen aan de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws