Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Peptide receptor radionuclide therapy with radiolabelled somatostatin analogues

06 mei 2009

Promotie: L. Bodei, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Peptide receptor radionuclide therapy with radiolabelled somatostatin analogues

Promotor(s): prof.dr. R.A. Dierckx, prof.dr. A. Signore

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Effectiviteit behandeling neuro-endocriene tumoren in kaart

Neuro-endocriene tumoren (NET’s) zijn tumoren die ontstaan uit hormoon producerende cellen, de zogenaamde neuro-endocriene cellen. Ze groeien over het algemeen langzaam, maar zijn vaak al uitgezaaid als de diagnose wordt gesteld. Recent onderzoek laat zien dat (NET’s) minder zeldzaam zijn dan werd verondersteld. Daarmee neemt het belang van goede behandelmogelijkheden toe.

NET’s kunnen allerlei stoffen (zoals vasoactive aminen, polypeptiden en prostaglandines) produceren, die klachten veroorzaken wanneer ze in grote hoeveelheden uitgescheiden worden. De productie van deze stoffen kan geremd worden door zogenaamde somatostatine-analogen. Dit zijn medicijnen die lijken op het hormoon somatostatine, dat normaal gesproken de productie van allerlei hormonen en andere stoffen in het lichaam remt.

Uit onderzoek van promovenda Lisa Bodei blijkt dat behandeling van NET’s met de somatostatine-analogen 90Y-DOTATOC en 177Lu-DOTATATE een effectieve therapie is, die tot in 30% van de gevallen kan aanslaan. Het is bovendien een relatief veilige therapie, onder voorwaarde dat de nieren voldoende beschermd worden tegen bijwerkingen.

Lisa Bodei (Pisa, Italië, 1969) studeerde geneeskunde te Pisa. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Europees Instituut voor Oncologie in Milaan (Italië), waar ze werkt als directeur van de afdeling Nucleaire geneeskunde. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Italiaanse kankerfonds (AIRC) en het Italiaans fonds voor wetenschappelijk onderzoek (CNR). Bodei promoveert tot doctor in de medische wetenschappen aan de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.