Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Supramolecular triblock copolymer complexes

01 mei 2009

Promotie: G. Gobius du Sart, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Supramolecular triblock copolymer complexes

Promotor(s): prof.dr. G. ten Brinke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Blokcopolymeren vormen mooie structuren voor nanotechnologie

Blokcopolymeren vertonen spontane ordening op nanoschaal, wat ze zeer geschikt maakt voor toepassingen in de nanotechnologie. Hoe complexer de zelfassemblage, hoe groter het aantal mogelijke toepassingen.

In dit onderzoek is daarom het fasegedrag van triblokcopolymeren (drie blokken) en hun supramoleculaire complexen met het amfifiel pentadecylfenol onderzocht. Zowel de triblokcopolymeren als ook de complexen vormen inderdaad uit zichzelf zeer goed geordende structuren. Omdat het amfifiel met waterstofbruggen aan het triblokcopolymeer gebonden is, kan het na structuurvorming weer gemakkelijk worden weggewassen. Er ontstaat dan een poreuze structuur op nanoschaal. De nanoporeuze netwerken lopen per definitie door het gehele materiaal, een eigenschap die zeer belangrijk is voor de mogelijke toepassingen. Zo kan het bijvoorbeeld worden toegepast als membraanmateriaal. Ook wordt binnenkort de mogelijkheid getoetst om er nano-actuators van te maken.

Gerrit Gobius du Sart (Wapenveld, 1981) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Polymeerchemie van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.