Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Supramolecular triblock copolymer complexes

01 mei 2009

Promotie: G. Gobius du Sart, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Supramolecular triblock copolymer complexes

Promotor(s): prof.dr. G. ten Brinke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Blokcopolymeren vormen mooie structuren voor nanotechnologie

Blokcopolymeren vertonen spontane ordening op nanoschaal, wat ze zeer geschikt maakt voor toepassingen in de nanotechnologie. Hoe complexer de zelfassemblage, hoe groter het aantal mogelijke toepassingen.

In dit onderzoek is daarom het fasegedrag van triblokcopolymeren (drie blokken) en hun supramoleculaire complexen met het amfifiel pentadecylfenol onderzocht. Zowel de triblokcopolymeren als ook de complexen vormen inderdaad uit zichzelf zeer goed geordende structuren. Omdat het amfifiel met waterstofbruggen aan het triblokcopolymeer gebonden is, kan het na structuurvorming weer gemakkelijk worden weggewassen. Er ontstaat dan een poreuze structuur op nanoschaal. De nanoporeuze netwerken lopen per definitie door het gehele materiaal, een eigenschap die zeer belangrijk is voor de mogelijke toepassingen. Zo kan het bijvoorbeeld worden toegepast als membraanmateriaal. Ook wordt binnenkort de mogelijkheid getoetst om er nano-actuators van te maken.

Gerrit Gobius du Sart (Wapenveld, 1981) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Polymeerchemie van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...