Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Supramolecular triblock copolymer complexes

01 mei 2009

Promotie: G. Gobius du Sart, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Supramolecular triblock copolymer complexes

Promotor(s): prof.dr. G. ten Brinke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Blokcopolymeren vormen mooie structuren voor nanotechnologie

Blokcopolymeren vertonen spontane ordening op nanoschaal, wat ze zeer geschikt maakt voor toepassingen in de nanotechnologie. Hoe complexer de zelfassemblage, hoe groter het aantal mogelijke toepassingen.

In dit onderzoek is daarom het fasegedrag van triblokcopolymeren (drie blokken) en hun supramoleculaire complexen met het amfifiel pentadecylfenol onderzocht. Zowel de triblokcopolymeren als ook de complexen vormen inderdaad uit zichzelf zeer goed geordende structuren. Omdat het amfifiel met waterstofbruggen aan het triblokcopolymeer gebonden is, kan het na structuurvorming weer gemakkelijk worden weggewassen. Er ontstaat dan een poreuze structuur op nanoschaal. De nanoporeuze netwerken lopen per definitie door het gehele materiaal, een eigenschap die zeer belangrijk is voor de mogelijke toepassingen. Zo kan het bijvoorbeeld worden toegepast als membraanmateriaal. Ook wordt binnenkort de mogelijkheid getoetst om er nano-actuators van te maken.

Gerrit Gobius du Sart (Wapenveld, 1981) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Polymeerchemie van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...