Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tentoonstelling: Textuur en Emotie

Gebruik en perceptie van visuele structuren in kunst en wetenschap
29 mei 2009

Welke visuele structuren zorgen voor een behaaglijk dan wel onbehaaglijk gevoel? Kunstenaars, ontwerpers en architecten zijn bekend met het effect van texturen op de receptie van kunst, kleding, voorwerpen en gebouwen. Textuur beïnvloedt namelijk onze emotie, zowel positief als negatief, en de esthetiek van wat wij waarnemen.

De tentoonstelling Textuur en Emotie valt binnen het kader van het lustrum van de RUG, dat ter ere van het 395-jarige bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen wordt georganiseerd. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen SYNTEX (een project van het laboratorium voor Experimentele Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen), Academie Minerva en de studie Kunsten, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wetenschappers van SYNTEX onderzoeken welke eigenschappen ervoor zorgen dat wij door patronen, kleuren en contrasten worden aangetrokken of afgestoten. De onderzoekers gebruiken moderne hersenscans om na te gaan waar de informatie over textuur in ons brein wordt verwerkt. Deze texturen zijn interessant om te bestuderen zowel in het kader van de wetenschap als in het kader van de beeldende kunst.

In de wetenschap gaat het hierbij om het verwerven van kennis over emotionele effecten die voortkomen uit het waarnemen van texturen. Bij de beeldende kunst gaat het om het gebruik van die effecten: de inzet van textuur om emotionele en intellectuele intenties van de kunstenaar te visualiseren of materialiseren zodat die intenties daarmee voor het publiek zintuiglijk ervaarbaar en interpreteerbaar worden.

Dit thema wordt binnen de tentoonstelling Textuur en Emotie op verschillende manieren uitgewerkt door twaalf autonome kunstenaars, studenten en oud-studenten van Academie Minerva. Diverse vormen beeldende kunst komen hierbij aan bod, zoals schilderkunst, nieuwe media en fotografie. De werken zijn van groot formaat, abstract en tonen texturen, die de waarneming van de toeschouwer prikkelen.

De opening van de expositie vindt plaats op donderdag 4 juni om 17.00 uur in het voormalige Natuurmuseum, en loopt tot en met vrijdag 19 juni. Aansluitend wordt er bij de opening van de tentoonstelling een symposium georganiseerd, waarbij zowel sprekers vanuit de wetenschap (Frans Cornelissen) als de kunstwereld (Annesas Appel) lezingen zullen verzorgen over het raakvlak tussen kunst en wetenschap. Aanvang: 19.30 uur. Tijdens de Nacht van de Wetenschap die de RUG organiseert in verband met het lustrum, zal er ook in het UMCG een stand staan met meer informatie over de tentoonstelling.

Kunst ontmoet wetenschap: de tentoonstelling Textuur en Emotie is een ontmoeting tussen zinnenprikkelende hedendaagse kunst en vernieuwend onderzoek.

Noot voor de pers

Meer informatie: textuurenemotie@gmail.com
Zie ook:
www.textuur-en-emotie.nl
www.rug.nl/lustrum

Laatst gewijzigd:24 juli 2018 08:37

Meer nieuws