Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Publieksmagazine over rijke geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen

29 mei 2009

Sinds de stichting op 23 augustus 1614 kent de Groningse universiteit een levendige geschiedenis met een keur aan verhalen over bestuurlijke perikelen, opmerkelijke vondsten, studentikoze acties en kleurrijke personen. In het Magazine 395, dat verschijnt ter gelegenheid van het 79ste lustrum van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn deze verhalen opgetekend door een collectief van hoogleraren, universitaire medewerkers en studenten. Het Magazine 395 wordt vrijdag 29 mei ten doop gehouden om 17.00 uur in het Academiegebouw, Broerstraat 5 Groningen. De eerste rector Ubbo Emmius zal dan het eerste exemplaar aan de huidige rector Frans Zwarts overhandigen.

Tijdens deze presentatie zullen Herwin Thole en Jesper Verhoef, de hoofdredacteuren van de Groninger Studentenkrant, in een column hun vrolijke kijk geven op het magazine en het verleden van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het rijk geïllustreerde Magazine 395 is gericht op een breed publiek. Het magazine biedt een gulle greep uit het rijke verleden van de universiteit, met essayistische verhalen over invloedrijke gebeurtenissen en personen en korte impressies en inkijkjes in het universitaire leven van de afgelopen 395 jaar. Toegankelijke beschouwingen over toponderzoekers als de wiskundige Bernoulli en de psycholoog Heymans worden afgewisseld met verhalen over studenten die Bommen Berend bestreden en de poezen op de trappen van het Academiegebouw. Op deze manier ontstaat een caleidoscopisch beeld van een universiteit die zowel bloeiperiodes als periodes van teruggang kende, een dreigende opheffing wist te voorkomen en de laatste 50 jaar een ongebreidelde groei doormaakt.
Een collectief van 18 auteurs, onder wie verschillende hoogleraren en vier studentjournalisten, leverde een bijdrage aan het magazine.

Magazine 395: grepen uit een rijke geschiedenis’ is een uitgave van de Rijksuniversiteit Groningen en verschijnt ter gelegenheid van de viering van het 395-jarige bestaan. Het magazine bevat 84 pagina’s en kost 4,95 euro. Het Magazine 395 verschijnt in een oplage van 7000 exemplaren en is te koop in de betere boekhandel en bij de RUG-winkel, Oude Kijk in ’t Jatstraat 39, Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws