Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Arbeidsbelastbaarheid beter te bepalen via test

20 mei 2009

Een test geeft meer duidelijkheid over wat iemand fysiek gezien aan kan om bepaald werk fysiek goed te kunnen doen. Dit blijkt uit onderzoek van fysiotherapeut/bewegingswetenschapper Remko Soer van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij promoveert op 27 mei 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In zijn onderzoek richtte Soer zich op de ontwikkeling van de Functionele Capaciteit Evaluaties (FCEs). Dit zijn testen om het fysieke werkvermogen - de arbeidsbelastbaarheid - van patiënten op een gestandaardiseerde wijze te meten. Deze FCEs zijn ontworpen om de arbeidsbelastbaarheid te onderzoeken in relatie tot de taakbelasting van de patiënt en worden gebruikt voor revalidatie-, arbeids- en verzekeringsgeneeskundige doeleinden.

Normen arbeidsbelastbaarheid

De kern van het onderzoek is gevormd door het ontwikkelen van normaalwaarden voor de arbeidsbelastbaarheid. Hiermee zijn normen aangelegd voor lichamelijke arbeidsbelastbaarheid van gezonde werkenden. Daarmee is te bepalen of de fysieke aspecten die bij een functie horen, passen bij een persoon. Mensen kunnen hun werk fysiek goed doen als de werkbelasting (wat iemand moet doen op zijn werk) in balans is met de arbeidsbelastbaarheid (wat iemand aan kan). Hiervoor zijn 702 gezonde werkende mensen onderzocht. Het onderzoek naar de arbeidsbelastbaarheid bestaat uit verschillende tests. Hierbij worden onder meer conditie, tilvermogen, houdingstolerantie en knijpkracht gemeten. Via vragenlijsten kunnen deelnemers aangeven welke lichamelijke arbeid zij verrichten en hoe zij deze ervaren.

Doel normen

Deze gestandaardiseerde normen helpen artsen de arbeidsbelastbaarheid van patiënten beter in schatten en geven inzicht in de balans tussen arbeidsbelasting en arbeidsbelastbaarheid van de patiënt. De informatie kan worden gebruikt voor het verbeteren van de behandeling en reïntegratie van patiënten die na een ongeval of ziekte weer aan het werk willen.

Curriculum vitae

Remko Soer (Meppel, 1978) studeerde bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed zijn promotieonderzoek bij het Team Arbeid van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG. De titel van zijn proefschrift is: ‘Functional Capacity Evaluation Masurement Qualities and Normative values.’ Soer werkt als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper in het Ontwikkelcentrum Pijnrevalidatie van het Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English

Meer nieuws