Eredoctoraat voor Hisashi Owada

Groningse universiteit eert President Internationaal Gerechtshof
19 mei 2009

Bij de viering van haar 395-jarig bestaan zal de Rijksuniversiteit Groningen op 5 juni 2009 een dubbel eredoctoraat verlenen aan prof. Hisashi Owada, President van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en hoogleraar in de betrekkingen tussen Europa en Japan aan de Universiteit Leiden.

Ter gelegenheid van haar 395e verjaardag wil de Rijksuniversiteit Groningen rechter Owada eren door aan hem een eredoctoraat in de Letteren uit te reiken in het wetenschapsveld waaraan hij zowel op persoonlijk niveau als via publicaties een enorme bijdrage heeft geleverd: de internationale betrekkingen, met name de betrekkingen tussen Japan enerzijds en Nederland en de Europese Unie anderzijds. Tegelijkertijd ontvangt Hisashi Owada voor zijn bijdragen aan het internationale recht een eredoctoraat in de rechtsgeleerdheid.

President Internationaal Gerechtshof

Hisashi Owada werd in 1932 geboren in het Japanse Niigata. Na zijn studie aan de University of Tokyo en Cambridge University werkte hij voor het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken als ambassadeur, permanent vertegenwoordiger van Japan bij de OESO in Parijs, onderminister van Buitenlandse Zaken en later nogmaals als ambassadeur en permanent vertegenwoordiger van Japan voor de Verenigde Naties in New York. Owada leverde belangrijke bijdragen bij het opstellen van verschillende VN-verklaringen en overeenkomsten zoals de Declaration on Friendly Relations en de Convention on the Law of the Sea. Ook speelde hij een actieve rol bij de totstandkoming van de Vienna Convention on the Law of Treaties. Owada trad in 2003 aan als rechter aan het Internationaal Gerechtshof, waar hij in 2009 tot President werd benoemd.

Wetenschappelijke verdiensten

Hisashi Owada heeft daarnaast zijn leven lang in de wetenschap gewerkt, als hoogleraar in de rechten en internationale betrekkingen. Hij gaf 25 jaar lang als adjunct-hoogleraar college aan de University of Tokyo en was full-time hoogleraar aan Waseda University. Ook heeft hij college gegeven aan diverse andere hoogstaande wetenschappelijke instellingen, van Harvard tot Columbia en New York University. Bovendien zijn er talloze boeken en artikelen van zijn hand verschenen. Een van zijn meest recente publicaties heeft te maken met de Rijksuniversiteit Groningen: een analyse van de nationale identiteit in het Japan van na de oorlog. Dit werk verscheen in 2008 in een essaybundel die onder redactie stond van de Directeur van het Centrum voor Japankunde, prof. dr. Rien T. Segers.

Pleitbezorger banden Japan en Europa

Als ontwerper van het Japanse buitenlandbeleid was ambassadeur Owada een sterk voorstander van het verbeteren van de betrekkingen tussen Japan en de Europese Unie. Hij was de architect van de gezamenlijke verklaring van de Europese Commissie en Japan van 1990, die de basis vormde voor de opbouw van een holistische relatie tussen de EU en Japan.

Twee Europese landen hebben Owada al geëerd voor zijn werk op het gebied van de Japans-Europese betrekkingen: Frankrijk heeft hem onderscheiden met de Légion d’Honneur (Officier) en Duitsland met het Bundesverdienstkreuz.

Noot voor de pers

Meer informatie:
- prof. dr. Rien Segers, Centrum voor Japankunde, RUG, tel. 050-363 79 88, e-mail m.t.m.segers@rug.nl
- prof. mr. dr. Leon Verstappen, decaan faculteit Rechtwetenschappen, tel. 050-363 5762, e-mail: l.c.a.verstappen@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English