Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grote Europese subsidie voor noordelijke farmaceutische hightech bedrijven

01 april 2009

De Rijksuniversiteit (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden partner in een groot onderzoeksproject voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het gaat in het project om ‘drug delivery’ en’drug targeting’. Doel is om medicijnen zo efficiënt mogelijk te laten werken in het lichaam met zo min mogelijk bijwerkingen.

Het project is tot stand gekomen onder coördinatie van de Transfer & Liaison Groep van de RUG samen met Biomade en de Stichting Business Generator Groningen. Het heeft een omvang van ruim zeven miljoen euro, waarvan een kleine drie miljoen Europees subsidiegeld is. Het project is toegekend door het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). Ook de provincie Groningen financiert mee.

Prof. dr. George Robillard, hoogleraar Enzymologie en directeur van de Groningse life science onderneming Biomade, heeft de wetenschappelijke leiding van het project. Deelnemers zijn behalve de universiteit en het UMCG een negental noordelijke MKB-bedrijven die alle gericht zijn op het vermarkten van innovaties.

De achterliggende doelstelling van het project is het ontwikkelen van een kenniseconomie in het Noorden. In het project gaan kennis op het gebied van life sciences en innovatie hand in hand. Juist op dit biomedische terrein is de markt groeiend.

De deelnemende bedrijven zijn voor het grootste deel kleine hightech bedrijven. Het project biedt deze op innovatie gerichte ondernemingen een gemeenschappelijk doel waarin ze met elkaar kunnen samenwerken. Bekend is dat innovatieve bedrijven groeien door samenwerking tussen partners die elkaar iets te bieden hebben.

Met drug delivery en targeting worden alle activiteiten bedoeld die ertoe bijdragen dat medicijnen in het menselijk lichaam zo efficiënt mogelijk werken met zo min mogelijk bijwerkingen. Meer specifief gaat het erom dat een medicijn precies daar in het lichaam aankomt, waar het moet werken.

Een medicijn tegen een kwaadaardige tumor wordt bijvoorbeeld farmaceutisch zo behandeld dat het bij toediening alleen de bloedvaten van de tumor uitschakelt en gezonde bloedvaten met rust laat. Ook farmaceutische en biomedische technieken om een werkzaam medicijn in de goede vorm te verkrijgen en het zo te stabiliseren dat het tijdens het transport door het lichaam in de goede vorm blijft, behoren tot het werkgebied.

Noot voor de pers

Meer informatie:
Mw. dr. Annemieke Galema, adjunct-directeur Transfer & Liason Groep, tel. 050-363 5459/5565, e-mail: j.b.e.galema@rug.nl

Deelnemende bedrijven zijn: Biomade technology, BiOrion technologies, Cellution biotech, Innocore, Nyken, Synvolux Therapeutics, Triskel therapeutics, ViciniVax en Vivomicx. Vanuit de RUG doen de afdelingen Farmaceutische Technology and Biopharmacy, Farmacokinetiek & Drug delivery en Farmaceutische biologie mee, vanuit het UMCG Pathologie en Medische biologie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English

Meer nieuws