Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Opening aardgasvulstation Zernike

14 april 2009

Op donderdagmiddag 23 april 2009 vindt de opening plaats van het tweede aardgas vulstation in Groningen. Het vulstation bevindt zich op het Zernike complex van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze Hogeschool Groningen en wordt geëxploiteerd door de firma Olijve N.V. De Groningse wethouder Jaap Dijkstra van Economische Zaken verricht de opening. Vanaf 14.30 uur zijn er presentaties over het rijden op aardgas. Rond 15.30 uur vindt de officiële openingshandeling plaats.

Onder de alternatieve fossiele brandstoffen is aardgas op dit moment de schoonste. Rijden op aard- en biogas levert een grote bijdrage aan een betere luchtkwaliteit, omdat het weinig tot geen roet, fijnstof en stikstofoxiden uitstoot. Ook financieel is het rijden op aardgas aantrekkelijk, maar het ontbreekt in Nederland nog wel aan voldoende vulstations. Het bouwen en uitbreiden van een infrastructuur voor het rijden op gasvormige brandstoffen brengt klimaatneutraal en schoon, en dus duurzaam rijden een stuk dichterbij. Dit past in de ambitie om in 2025 de Duurzaamste Stad van Nederland te zijn.

Rijksuniversiteit Groningen rijdt op aardgas

De Rijksuniversiteit Groningen zal op 23 april 2009 tijdens de opening van het aardgas vulstation haar aardgasvoertuigen aan het publiek presenteren. De Rijksuniversiteit Groningen laat daarmee zien dat zij haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om duurzaamheid.

Onthulling  HanzeTukTuK

Het Hanze TukTuk Team zal tijdens de opening van het aardgas vulstation op Zernike haar duurzame TukTuk presenteren. Deze TukTuk zal deelnemen aan een TukTuk-race in India, waarbij wordt gestreden tussen verschillende teams uit Nederland en India. Doel is te laten zien dat zuinige en schone mobiliteit  economisch rendabel kan zijn.

De opening wordt georganiseerd door de pomphouder Olijve N.V., Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen, Werkgroep Rijden op Aardgas en Biogas Groningen en CNG Net BV (dochter van Ballast Nedam Concessies). CNG Net BV werkt hard aan het tot standbrengen van een landelijk dekkend netwerk van aardgastankstations. Het ELAN tankstation van Olijve N.V. is gevestigd aan het Nadorstplein 12.  De werkgroep Rijden op Aardgas en Biogas Groningen (een samenwerkingsverband tussen overheden, pomphouder, ombouwbedrijven en autoverkopers) zet zich in om in 2010 in het totaal 250 voertuigen op aardgas en biogas te laten rijden in Groningen.

Noot en uitnodiging voor de pers

U bent van harte uitgenodigd voor het programma rondom de opening.
Contactpersonen voor aanvullende informatie:
- S. Altena, CNG Net BV, 030-285 3320
- J. Westendorp, Gemeente Groningen 050-367 8316
- E.F. de Jong, Rijksuniversiteit Groningen 050-363 5138,
- R.A. Alberts, Hanzehogeschool Groningen 050- 595 4813

Programma 23 april
14.00 uur Ontvangst
14.30 uur Welkomstwoord door Jojo Bottema (directeur Facilitair Bedrijf RUG)
14.40 uur Toespraak Groningen geeft gas, Jaap Dijkstra (Wethouder Economische Zaken)
14.50 uur Toespraak Waarom rijden op aardgas, Ton Smit (Aardgas mobiel)
15.00 uur Toespraak Nederland vol met vulpunten, Hans van Wermeskerken (CNG Net BV)
15.10 uur Onthulling Hanzehogeschool CNG TukTuk, Cor de Ruijter (College van Bestuur HG)
15.30 uur  Officiële openingshandeling aardgas vulstation Zernike
16.00 uur Autoshow

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...