Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rölingcollege en Rijksuniversiteit Groningen winnen onderwijsprijs

15 april 2009

Het Rölingcollege en de Rijksuniversiteit Groningen hebben 350.000 euro gewonnen in het kader van Onderwijs Bewijs, een prijsvraag van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De middelbare school en de universiteit gaan dit geld gebruiken voor BrainWrite->BrainRight. In dit project wordt onderzoek gedaan naar de leereffecten van schrijfopdrachten bij de vakken Nederlands, Geschiedenis en Science.

Belcampo (een vestiging van het Rölingcollege) en het Etoc (het Expertisecentrum taal, onderwijs en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen) gaan onderzoeken wat leerlingen uit het voortgezet onderwijs opsteken van het verbinden van schrijflessen bij Nederlands aan schrijfopdrachten over nieuwe leerstof bij de vakken Geschiedenis en Science. De leerlingen leren bij Nederlands bijvoorbeeld hoe je een uiteenzetting schrijft waarin je iets aan een ander uitlegt. Deze vaardigheid passen zij vervolgens toe bij Geschiedenis en Science. Bij die vakken moeten zij uiteenzettingen schrijven over historische ontwikkelingen of natuurkundige processen.

BrainWrite->BrainRight gaat van start aan het begin van het nieuwe schooljaar en duurt drie jaar. De nieuwe schrijfaanpak, voor leerlingen uit de onderbouw van Belcampo, wordt in 2009-2010 ontwikkeld en wordt in de twee jaar daarna op zijn effecten op schrijven en leren getest.

Met het actieprogramma Onderwijs Bewijs wil het ministerie van OCW uitzoeken wat werkt en niet werkt in het onderwijs. Binnen Onderwijs Bewijs krijgen onderwijsveld en wetenschap samen de kans om te experimenteren met vernieuwingen op specifieke thema’s in het onderwijs. Het kabinet stelt binnen dit programma ongeveer 25 miljoen euro ter beschikking voor experimenteel onderzoek in het primair en voortgezet onderwijs.

Noot voor de pers

- Rölingcollege: Maurits Dijkstra,  e-mail: M.Dijkstra@rolingcollege.nl
- Etoc, Rijksuniversiteit Groningen: prof.dr. Kees de Glopper, e-mail: C.M.de.Glopper@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....