Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rölingcollege en Rijksuniversiteit Groningen winnen onderwijsprijs

15 april 2009

Het Rölingcollege en de Rijksuniversiteit Groningen hebben 350.000 euro gewonnen in het kader van Onderwijs Bewijs, een prijsvraag van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De middelbare school en de universiteit gaan dit geld gebruiken voor BrainWrite->BrainRight. In dit project wordt onderzoek gedaan naar de leereffecten van schrijfopdrachten bij de vakken Nederlands, Geschiedenis en Science.

Belcampo (een vestiging van het Rölingcollege) en het Etoc (het Expertisecentrum taal, onderwijs en communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen) gaan onderzoeken wat leerlingen uit het voortgezet onderwijs opsteken van het verbinden van schrijflessen bij Nederlands aan schrijfopdrachten over nieuwe leerstof bij de vakken Geschiedenis en Science. De leerlingen leren bij Nederlands bijvoorbeeld hoe je een uiteenzetting schrijft waarin je iets aan een ander uitlegt. Deze vaardigheid passen zij vervolgens toe bij Geschiedenis en Science. Bij die vakken moeten zij uiteenzettingen schrijven over historische ontwikkelingen of natuurkundige processen.

BrainWrite->BrainRight gaat van start aan het begin van het nieuwe schooljaar en duurt drie jaar. De nieuwe schrijfaanpak, voor leerlingen uit de onderbouw van Belcampo, wordt in 2009-2010 ontwikkeld en wordt in de twee jaar daarna op zijn effecten op schrijven en leren getest.

Met het actieprogramma Onderwijs Bewijs wil het ministerie van OCW uitzoeken wat werkt en niet werkt in het onderwijs. Binnen Onderwijs Bewijs krijgen onderwijsveld en wetenschap samen de kans om te experimenteren met vernieuwingen op specifieke thema’s in het onderwijs. Het kabinet stelt binnen dit programma ongeveer 25 miljoen euro ter beschikking voor experimenteel onderzoek in het primair en voortgezet onderwijs.

Noot voor de pers

- Rölingcollege: Maurits Dijkstra,  e-mail: M.Dijkstra@rolingcollege.nl
- Etoc, Rijksuniversiteit Groningen: prof.dr. Kees de Glopper, e-mail: C.M.de.Glopper@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.