Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Subsidie voor onderzoek digitaal voorlezen

16 april 2009
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een subsidie toegekend aan het GION voor onderzoek naar een digitaal ondersteund voorleesprogramma voor kinderen in groep 1 tot 3 van de basisschool. Het onderzoek loopt van mei 2009 tot december 2012 en wordt uitgevoerd in samenwerking met zeven basisscholen.

Doel van het onderzoek is het meten van de effecten van het groepsgewijs digitaal voorlezen. Digitaal voorlezen houdt in dat prentenboeken worden gedigitaliseerd en dat een programma interactieve vragen over een boek stelt aan de kinderen.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat interactief digitaal voorlezen aan individuele leerlingen bevorderlijk is voor de taalontwikkeling. Uniek aan dit onderzoek is dat het digitaal voorlezen nu groepsgewijs en gedurende drie leerjaren achtereen gebeurt. Gekeken wordt wat het effect hiervan is op de taalontwikkeling van de kinderen. Het gaat dan om het leren van woorden en begrippen en het ontwikkelen van het verhaalbegrip. Deze vaardigheden zijn van groot belang voor het begrijpend leren lezen.

Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij Jannet Heeringa.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:14

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...