Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Koninklijke onderscheiding voor Chris Bartelds

29 april 2009

Op woensdag 29 april 2009 ontvingen elf personen op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen een Koninklijke Onderscheiding, waaronder Mr. drs. C.H.M. Bartelds.

Mr. drs. C.H.M. Bartelds

Chris Bartelds (Haren, 1948) is sinds 1988 secretaris van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Naast de reguliere taken die bij deze functie horen zette Chris Bartelds zich vanaf het eerste uur op zeer bijzondere wijze in voor de internationalisering van onderwijs en onderzoek van zijn faculteit. In feite is hij één van de universitaire pioniers op het gebied van de internationalsering.

Bartelds heeft de uitbouw van de internationale contacten van de faculteit op een buitengewoon goede manier geleid en ook anderen gestimuleerd om internationale contacten aan te gaan. Dit is van essentiële betekenis geweest voor de vijf Engelstalige masters en de Engelstalige bachelor, maar ook voor de vele individuele contacten op het terrein van het rechtswetenschappelijk onderzoek in het buitenland. Zonder zijn voortdurende aandacht en stimulerende werkwijze had de universiteit niet het huidige hoge niveau van internationale samenwerking kunnen bereiken.

Bartelds leidt het beheer en het beleid van de uitwisselingsprogramma’s met de vele universiteiten waarmee de RUG samenwerkingsverbanden heeft. Met name op het gebied van de totstandkoming van de internationale onderzoekssamenwerking met de universiteit van Uppsala heeft Bartelds een leidende rol gespeeld. Onder zijn leiding is de samenwerking met Uppsala uitgegroeid tot een Europees netwerk van Europese juridische faculteiten waarin tevens de universiteiten van Gent, Turku en Göttingen participeren. Een samenwerking die van groot belang is voor de faculteit, maar ook voor de universiteit als geheel.

In Europees regionaal verband vervulde Bartelds een stimulerende rol bij de oprichting en uitvoering van de Hanse Law School, een samenwerkingsverband met de universiteiten van Oldenburg en Bremen. Inmiddels is dit studentenuitwisselingsprogramma verbreed tot een Europese opleiding onder de naam Law in Europe.
Voordat Bartelds secretaris van de faculteit werd werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij het toenmalige Polemologisch Instituut. In deze periode (1977-1988) publiceerde hij onder andere voor het project integratie van vredesonderwijs/mondiale vorming in het voortgezet onderwijs, en was hij projectleider voor het educatief project ontwikkelingssamenwerking. Daarmee leverde hij een belangrijke bijdrage aan het vredesonderwijs op middelbare scholen.

Van 1996 tot 2004 was Chris Bartelds een zeer betrokken lid van de Raad van Toezicht van de Stichting NOVO. Zijn betrokkenheid gold niet alleen organisatorische aangelegenheden maar zeker ook de doelgroep van de stichting: mensen met een verstandelijke beperking. Als jurist heeft hij voorts regelmatig advies uitgebracht over juridische aangelegenheden.


Chris Bartelds is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Laatst gewijzigd:22 januari 2024 09:40

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...