Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Regulation of metabolizing enzymes and transporters for drugs and bile salts. A study with precision-cut slices

18 april 2009

Promotie: A.A. Khan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Regulation of metabolizing enzymes and transporters for drugs and bile salts. A study with precision-cut slices
Promotor(s): prof.dr. G.M.M. Groothuis
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: Ansar Khan, tel. 050-3637565, e-mail: a.a.khan@rug.nl

Geneesmiddelenonderzoek met weefselplakje van lever en dunne darm

Ansar Khan beschrijft in zijn proefschrift de inductie en repressie van metaboliserende enzymen en transportsystemen, die betrokken zijn bij de detoxificatie en het transport en metabolisme van geneesmiddelen en galzouten in lever en dunne darm van mens en rat. Hij deed dit met behulp van precies gesneden weefselplakjes als in vitro modelsysteem.

Voor de farmacologische en toxicologische evaluatie van nieuwe geneesmiddelen worden zowel tijdens de vroege als late fase van de ontwikkeling vele proefdierstudies gedaan. Om voorspellingen te doen over de verwerking van geneesmiddelen in het lichaam, over hun toxiciteit en over geneesmiddelinteracties zijn gegevens nodig over het transport van geneesmiddelen over membranen en over het metabolisme ervan. Juist voor deze gegevens zijn voorspellingen gebaseerd op dierproeven vaak onbetrouwbaar omdat er grote verschillen zijn tussen diersoorten in de expressie van de metaboliserende enzymen en de transporters en de regulatie daarvan door nucleaire receptoren. Gegevens over deze regulatie kunnen worden verkregen uit dieproeven in vivo maar daarbij is het lastig onderscheid te maken tussen directe en indirecte effecten van geneesmiddelen. Bovendien zijn die gegevens moeilijk te verkrijgen bij de mens. Daarom zijn er in vitro methoden nodig om de directe effecten te meten. Hele dunne weefselplakjes, waarin alle celtypen van een orgaan aanwezig zijn in de oorspronkelijke samenhang, zijn een bij uitstek geschikt in vitro model om de directe effecten van geneesmiddelen op de gen-expressie te meten. Deze weefselplakjes kunnen worden gemaakt uit proefdieren en uit menselijke organen. Hierdoor wordt het mogelijk verschillen te bestuderen tussen de soorten. Een bijkomend voordeel is dat bij het gebruik van dit modelsysteem veel minder proefdieren nodig zijn.

Het onderzoek van Khan was vooral gericht op de effecten van de vitamine D liganden, calcitriol (1,25(OH)2D3) en lithocholic acid (LCA) op de regulatie door de vitamine D receptor (VDR) in de lever en darm van mens en rat. Verder bestudeerde hij het effect van specifieke liganden voor de farnesoid receptor (FXR), pregnaan X receptor (PXR) en de glucocorticoid receptor (GR). De gevonden soortspecifieke en orgaanspecifieke verschillen in regulatie van enzymen en transporters, betrokken bij het metabolisme van geneesmiddelen, worden in zijn proefschrift besproken.

Ansar Ali Khan (India, 1974) studeerde medische biochemie aan de Pondicherry University in zijn geboorteland. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de vakgroep Pharmacokinetics, toxicology and targeting, onderdeel van de onderzoeksschool GUIDE. Vanaf januari 2010 zal hij werkzaam zijn bij de afdeling Drug metabolism and pharmacokinetics van Orchid pharmaceutical in India.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws