Cell entry mechanisms of dengue virus

13 april 2009

Promotie: H.M. van der Schaar, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cell entry mechanisms of dengue virus

Promotor(s): prof.dr. J.C. Wilschut

Faculteit: Medische Wetenschappen

Hilde van der Schaar onderzocht hoe het Dengue virus de gastheercel binnengaan om infectie te bewerkstelligen. De resultaten leiden tot een beter inzicht in de factoren die essentieel zijn tijdens infectie met het Dengue virus en dragen mogelijk bij aan de ontwikkeling van antivirale middelen of vaccins tegen het dengue virus.

Het dengue virus (DENV) veroorzaakt de meest voorkomende arbovirale infectie ter wereld. Naar schatting vinden er 50 tot 100 miljoen infecties per jaar plaats, waarvan 500.000 resulteren in ziekenhuisopname en 20.000 een fataal beloop kennen. Ondanks de grote impact die dengue wereldwijd heeft, zijn er nog geen antivirale middelen of vaccins beschikbaar om infecties te bestrijden of te voorkomen. DENV infectie kan ziekte veroorzaken variërend van dengue koorts, waarvan de symptomen vergelijkbaar zijn met ernstige griep, tot dengue hemoragische koorts, gekarakteriseerd door mogelijk levensbedreigende bloedingen. Antistoffen worden verondersteld de ernst van het ziektebeeld te bepalen door de infectiviteit van het virus direct te beïnvloeden. In dit proefschrift worden de mechanismen ontrafeld die DENV gebruikt om zijn gastheercel binnen te gaan en te infecteren. Met dit doel zijn individuele, fluorescerende virusdeeltjes ‘live’ gevolgd tijdens het binnendringen van een cel, waarin verschillende compartimenten zijn verlicht met behulp van fluorescentie. Hierdoor is exact bepaald welke route de virusdeeltjes afleggen en in welk compartiment DENV fuseert om zijn genoom af te leveren om infectie te realiseren. Daarnaast is een subgroep van DENV deeltjes bestudeerd, genaamd immature deeltjes, die verondersteld worden op zichzelf niet-infectieus te zijn. Er wordt aangetoond dat met de hulp van antistoffen, immature deeltjes cellen wel degelijk kunnen infecteren en zo een belangrijke rol zouden kunnen spelen in de pathogenese van dengue hemorragische koorts. Samengevat hebben deze resultaten een beter inzicht gegeven in de mechanismen die cruciaal zijn in het infectieproces van DENV. Bovendien hebben deze studies mogelijk belangrijke implicaties voor de ontwikkeling van antivirale stoffen en veilige dengue vaccins.

Hilde van der Schaar (Eindhoven, 1980) studeerde farmacie in Groningen en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Medische Microbiologie, Sectie Moleculaire Virologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Per 1 april wordt ze als postdoc aangesteld bij de Radboud Universiteit Nijmegen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English