Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Towards treatment of cholestatic liver disease in children via interference with transcriptional regulation of hepatic transport systems

29 april 2009

Promotie: J. Mulder, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Towards treatment of cholestatic liver disease in children via interference with transcriptional regulation of hepatic transport systems

Promotor(s): prof.dr. F. Kuipers, prof.dr. P.J.J. Sauer

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe aanknopingspunten voor behandeling cholestatische leverziekten

Een belangrijke functie van de lever is de vorming van gal. Gal is onder meer onmisbaar bij het verteren van vetten en het uitscheiden van afvalstoffen uit het lichaam. Bij patiënten met cholestase is het transport van gal vanuit de lever naar de darmen verstoord. Eén oorzaak van cholestase is ontsteking van de lever. Dit komt relatief vaak voor in de kinderleeftijd. Promovendus Jaap Mulder deed onderzoek naar behandelmogelijkheden voor dit type cholestase. Hij ontdekte nieuwe aanknopingspunten voor behandeling van cholestatische leverziekten.

Transporteiwitten in het celmembraan van levercellen zorgen ervoor dat er gal wordt aangemaakt. Deze transporteiwitten worden op hun beurt aan- en uitgezet door weer andere eiwitten, nucleaire receptoren. Mulder bracht de werking van deze nucleaire receptoren in kaart. Ze kunnen met medicijnen, de PPARĪ³-ligand rosiglitazon en de LXR-ligand T0901317, beïnvloed worden, zo ontdekte hij. Zo kan het effect van ontsteking op de aanmaak van gal beperkt worden.

Overigens leidt het gebruik van T0901317 ook tot ongewenste leververvetting. Bovendien voerde Mulder zijn onderzoek uit in muis- en celmodellen. Voordat een bruikbaar medicijn is ontwikkeld moet dan ook nog veel nader onderzoek worden verricht.

Jaap Mulder (Leeuwarden, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek in het Researchlaboratorium Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Baylor College of Medicine in Houston (VS). Het onderzoek werd mede gefinancierd door ZonMW, het KNAW Ter Meulen Fonds en de European Society for Paediatric Research. Mulder is in opleiding tot kinderarts in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws