Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Van hongersnood naar voedselcrisis - Lessen en limieten van de 'Europese ervaring'

22 april 2009

Colloquium: Economische en Sociale Geschiedenis

Titel: Van hongersnood naar voedselcrisis - Lessen en limieten van de 'Europese ervaring'

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Datum en tijd: 22 april 2009, 16.15-17.30

 

In het begin van de 21ste eeuw wordt de wereld geconfronteerd met wat beschouwd wordt als de eerste globale voedselcrisis. In deze lezing wordt ingegaan op de vraag wat er nieuw is aan deze spanningen op de voedselmarkt. Wat is het verband met het verdwijnen van de meer regionale hongersnoden uit het verleden? Hoe gingen en gaan samenlevingen om met de vraag naar 'voedselzekerheid'? Wat is de impact van het verdwijnen van de 'traditionele' boerensamenlevingen? En wat kunnen we leren uit het Europese verhaal? In zijn lezing gaat Eric Vanhaute in op de vroegere en hedendaagse verbanden tussen de productie van voedsel en de productie van honger.

Eric Vanhaute is hoogleraar economische en sociale geschiedenis en wereldgeschiedenis aan de Universiteit Gent.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...