Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Van hongersnood naar voedselcrisis - Lessen en limieten van de 'Europese ervaring'

22 april 2009

Colloquium: Economische en Sociale Geschiedenis

Titel: Van hongersnood naar voedselcrisis - Lessen en limieten van de 'Europese ervaring'

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Datum en tijd: 22 april 2009, 16.15-17.30

 

In het begin van de 21ste eeuw wordt de wereld geconfronteerd met wat beschouwd wordt als de eerste globale voedselcrisis. In deze lezing wordt ingegaan op de vraag wat er nieuw is aan deze spanningen op de voedselmarkt. Wat is het verband met het verdwijnen van de meer regionale hongersnoden uit het verleden? Hoe gingen en gaan samenlevingen om met de vraag naar 'voedselzekerheid'? Wat is de impact van het verdwijnen van de 'traditionele' boerensamenlevingen? En wat kunnen we leren uit het Europese verhaal? In zijn lezing gaat Eric Vanhaute in op de vroegere en hedendaagse verbanden tussen de productie van voedsel en de productie van honger.

Eric Vanhaute is hoogleraar economische en sociale geschiedenis en wereldgeschiedenis aan de Universiteit Gent.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...