Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biogeography, population genetics and mating systems of natural Nasonia populations

24 april 2009

Promotie: B.K. Grillenberger, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biogeography, population genetics and mating systems of natural Nasonia populations

Promotor(s): prof.dr. L.W. Beukeboom, prof.dr. R. Bijlsma, prof.dr. J. Gadau

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Juweelwesp in het veld vergeleken met laboratoriumonderzoek

Evolutionaire biologie onderzoekt evolutionaire processen die leiden tot de biodiversiteit. De juweelwespen van het geslacht Nasonia worden daarbij als model gebruikt voor studies naar gedrag, ontwikkeling en genetica. Een bijzonder productief veld van onderzoek bij de juweelwesp is sekse-allocatie: de strategie van verschillende investering in mannelijke en vrouwelijke nakomelingen.

In zijn proefschrift presenteert Bernd Grillenberger informatie over de populatiestructuur, fylogeografie, voortplantingsstrategieën en het dispersievermogen van veldpopulaties van het modelorganisme Nasonia. Doel was het belang te beoordelen van resultaten uit laboratoriumonderzoek naar sekse-allocatie. Om een beter inzicht te verkrijgen in de diverse selectieve krachten die de life-history eigenschappen vorm geven, evalueert Grillenberger hoe precies de adaptatie in sekse- en resource-allocatie van Nasonia wespen is in veldpopulaties.

De resultaten van dit onderzoek zullen helpen de vele resultaten van theoretisch en laboratoriumonderzoek in een ecologische context te plaatsten.

Bernd Grillenberger (Duitsland, 1979) studeerde biologie in Würzburg. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Evolutionary Genetics en gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.