Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biogeography, population genetics and mating systems of natural Nasonia populations

24 april 2009

Promotie: B.K. Grillenberger, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biogeography, population genetics and mating systems of natural Nasonia populations

Promotor(s): prof.dr. L.W. Beukeboom, prof.dr. R. Bijlsma, prof.dr. J. Gadau

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Juweelwesp in het veld vergeleken met laboratoriumonderzoek

Evolutionaire biologie onderzoekt evolutionaire processen die leiden tot de biodiversiteit. De juweelwespen van het geslacht Nasonia worden daarbij als model gebruikt voor studies naar gedrag, ontwikkeling en genetica. Een bijzonder productief veld van onderzoek bij de juweelwesp is sekse-allocatie: de strategie van verschillende investering in mannelijke en vrouwelijke nakomelingen.

In zijn proefschrift presenteert Bernd Grillenberger informatie over de populatiestructuur, fylogeografie, voortplantingsstrategieën en het dispersievermogen van veldpopulaties van het modelorganisme Nasonia. Doel was het belang te beoordelen van resultaten uit laboratoriumonderzoek naar sekse-allocatie. Om een beter inzicht te verkrijgen in de diverse selectieve krachten die de life-history eigenschappen vorm geven, evalueert Grillenberger hoe precies de adaptatie in sekse- en resource-allocatie van Nasonia wespen is in veldpopulaties.

De resultaten van dit onderzoek zullen helpen de vele resultaten van theoretisch en laboratoriumonderzoek in een ecologische context te plaatsten.

Bernd Grillenberger (Duitsland, 1979) studeerde biologie in Würzburg. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Evolutionary Genetics en gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...