Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pattern morphologies in thin liquid films

24 april 2009

Promotie: mw. N.E. Voicu, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pattern morphologies in thin liquid films

Promotor(s): prof.dr. U. Steiner, prof.dr. G. ten Brinke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Lithografie op nanoschaal

De productie van micro- en nanostructuren heeft een groot aantal toepassingmogelijkheden. Die variëren van elektronica, opto-elektronica, medische apparatuur, dataopslagapparatuur, sensoren en beveiligingsmiddelen tot biogeïnspireerde systemen, die in het laboratorium nabootsen wat er in de natuur gebeurt. Het proefschrift van Nicoleta Voicu geeft twee voorbeelden van hoe patronen voor dergelijke structuren gevormd kunnen worden in vloeibare dunne films met behulp van soft lithografie: elektrohydrodynamische lithografie en oplosmiddelgeassisteerde imprint lithografie. Met deze technieken kunnen topografische kenmerken van micrometers tot enkele nanometers gegenereerd worden met een grote controle in de laterale orde. Polymeren, diblok-copolymeren en keramische materialen zijn allemaal te patroneren met behulp van deze twee lithografische methodes, die in principe eenvoudiger, sneller en meer kosteneffectief zijn dan de traditionele lithografische technieken.

Nicoleta Voicu (Roemenië, 1978) studeerde in Timisoara. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG en bij Cavendish Laboratories van de University of Cambridge. Voicu werkt als research scientist bij Oce Technologies BV in Venlo.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...