Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Immunology of pregnancy

22 april 2009

Promotie: mw. A.L. Veenstra van Nieuwenhoven, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Immunology of pregnancy

Promotor(s): prof.dr. M.J. Heineman, prof.dr. L.F.M.H. de Leij

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

Veranderingen in werking afweersysteem tijdens zwangerschap

Veranderingen in het afweersysteem van de moeder zijn van groot belang voor een gezonde zwangerschap. Als het afweersysteem “gewoon” zou werken, kan de foetus afgestoten worden. Angélique Veenstra van Nieuwenhoven onderzocht welke veranderingen er tijdens de zwangerschap precies optreden in het afweersysteem om moeder en kind te beschermen.

Uit haar promotieonderzoek blijkt dat de niet-specifieke afweer van zwangere vrouwen actiever is dan bij niet-zwangere vrouwen. Dit is het deel van het afweersysteem dat ondermeer heel snel virussen en bacteriën kan uitschakelen. Tijdens het tweede deel van de zwangerschap verandert de specifieke afweer van de moeder, zo blijkt. Dit is het langzamer werkende deel van de afweer, dat onder meer lichaamseigen cellen van lichaamsvreemde cellen kan onderscheiden. Waarschijnlijk verandert deze respons om de afstoting van de foetus te voorkomen, stelt de promovenda. Waarom dit deel van de afweer in het eerste deel van de zwangerschap niet verandert, is nog niet helemaal duidelijk.

Als de specifieke afweer nog verder verandert en de niet-specifieke afweer nog verder geactiveerd wordt, kan wellicht een milde vorm van zwangerschapsvergiftiging optreden, zo ontdekte Veenstra van Nieuwenhoven. Daarmee biedt haar onderzoek aanknopingspunten voor verder onderzoek naar deze ernstige complicatie tijdens de zwangerschap.

Angélique Veenstra van Nieuwenhoven (Bussum, 1967) studeerde geneeskunde en biologie te Utrecht. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Obstetrie en Gynaecologie en Pathologie en Laboratorium Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Veenstra van Nieuwenhoven werkt thans als gynaecoloog in het Streekziekenhuis Midden-Twente te Hengelo.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.