Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cardiorenal interaction in heart failure

22 april 2009

Promotie: K. Damman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cardiorenal interaction in heart failure

Promotor(s): prof.dr. H.L. Hillige, prof.dr. D.J. van Veldhuizen, prof.dr. G. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Gevaarlijk neveneffect van hartfalen: verminderde doorbloeding nieren

Veel patiënten met hartfalen lijden ook aan een verminderde nierfunctie. Doordat de nieren niet goed werken, wordt de vochtbalans in het lichaam verstoord en houdt het lichaam te veel zout vast. De combinatie van hartfalen en verminderde nierfunctie verhoogt de kans op overlijden ernstig, zo toont promovendus Kevin Damman aan. Dit geldt ook als de verslechtering van de nierfunctie laat na een opname voor hartfalen optreedt.

De verslechterde nierfunctie bij patiënten met hartfalen wordt veroorzaakt door verminderde doorbloeding van de nier en verhoogde centraal veneuze bloeddruk, zo blijkt uit het onderzoek van Damman. Nieuwe behandelmethoden voor patiënten met hartfalen en nierfalen moeten gericht zijn op verbetering van nierdoorbloeding, het verminderen van tubulaire (nier)schade en verdere onderdrukking van het renine angiotensine systeem (RAS; het hormonaal systeem ter regulatie van de bloeddruk), stelt de promovendus. Hij pleit voor grote, gerandomiseerde onderzoeken, om de slechte vooruitzichten van deze groep patiënten te verbeteren.

Kevin Damman (Dalfsen, 1980) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting. Damman werkt momenteel als arts-assistent Cardiologie in het UMCG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws