Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cardiorenal interaction in heart failure

22 april 2009

Promotie: K. Damman, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cardiorenal interaction in heart failure

Promotor(s): prof.dr. H.L. Hillige, prof.dr. D.J. van Veldhuizen, prof.dr. G. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Gevaarlijk neveneffect van hartfalen: verminderde doorbloeding nieren

Veel patiënten met hartfalen lijden ook aan een verminderde nierfunctie. Doordat de nieren niet goed werken, wordt de vochtbalans in het lichaam verstoord en houdt het lichaam te veel zout vast. De combinatie van hartfalen en verminderde nierfunctie verhoogt de kans op overlijden ernstig, zo toont promovendus Kevin Damman aan. Dit geldt ook als de verslechtering van de nierfunctie laat na een opname voor hartfalen optreedt.

De verslechterde nierfunctie bij patiënten met hartfalen wordt veroorzaakt door verminderde doorbloeding van de nier en verhoogde centraal veneuze bloeddruk, zo blijkt uit het onderzoek van Damman. Nieuwe behandelmethoden voor patiënten met hartfalen en nierfalen moeten gericht zijn op verbetering van nierdoorbloeding, het verminderen van tubulaire (nier)schade en verdere onderdrukking van het renine angiotensine systeem (RAS; het hormonaal systeem ter regulatie van de bloeddruk), stelt de promovendus. Hij pleit voor grote, gerandomiseerde onderzoeken, om de slechte vooruitzichten van deze groep patiënten te verbeteren.

Kevin Damman (Dalfsen, 1980) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting. Damman werkt momenteel als arts-assistent Cardiologie in het UMCG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...