Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Theoretical models in bioanalytical method development

17 april 2009

Promotie: G. Hendriks, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Theoretical models in bioanalytical method development

Promotor(s): prof.dr. D.R.A. Uges, prof.dr. J.P. Franke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe modellen voor analyse van geneesmiddelen in lichaamsvloeistoffen

Gert Hendriks presenteert in zijn proefschrift vier nieuwe modellen van bioanalytische methoden voor de analyse van geneesmiddelen in lichaamsvloeistoffen, te weten:

1) Een nieuwe manier om retentietijden in een gradiënt-LC systeem te berekenen waarbij rekening wordt gehouden met de vervorming van de gradiëntcurve als gevolg van de invloed van het dode volume in het LC systeem.

2) Een nieuw algoritme waarmee duidelijk wordt gemaakt dat de extractie-pH bij Vloeistof-extractie, een groter instelbereik heeft dan voorheen werd aangenomen en dat deze pH een grote invloed kan hebben op de selectiviteit van de extractie.

3) Het in kaart gebrachte zuur-basegedrag van humaan plasma over een groot bereik. Hiermee is het vervolgens mogelijk om de uiteindelijke pH te berekenen wanneer een plasmamonster wordt gemengd met een bufferoplossing, waardoor een betere pH-controle mogelijk is tijdens de monstervoorbereiding.

4) Een nieuw model om het gedrag van een solid-phase extractie (SPE) methode te modelleren. Door middel van een speciaal hulpmiddel wordt het elutiegedrag van de analieten op een SPE kolom zichtbaar gemaakt. De resultaten hiervan worden gebruikt om het extractiegedrag te modelleren. Het model geeft een goede beschrijving van het SPE elutiegedrag door de extractieopbrengst te voorspellen onder verschillende was- en elutiecondities.

Gert Hendriks (Hoogkerk, 1968) werkt sinds 2002 als analist-onderzoeker op het bioanalytisch laboratorium van PRA International in Assen. Hij voerde zijn onderzoek grotendeels uit in zijn eigen tijd. Het testen van de modellen vond voornamelijk plaats op het laboratorium van de apotheek van het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...