Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Theoretical models in bioanalytical method development

17 april 2009

Promotie: G. Hendriks, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Theoretical models in bioanalytical method development

Promotor(s): prof.dr. D.R.A. Uges, prof.dr. J.P. Franke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe modellen voor analyse van geneesmiddelen in lichaamsvloeistoffen

Gert Hendriks presenteert in zijn proefschrift vier nieuwe modellen van bioanalytische methoden voor de analyse van geneesmiddelen in lichaamsvloeistoffen, te weten:

1) Een nieuwe manier om retentietijden in een gradiënt-LC systeem te berekenen waarbij rekening wordt gehouden met de vervorming van de gradiëntcurve als gevolg van de invloed van het dode volume in het LC systeem.

2) Een nieuw algoritme waarmee duidelijk wordt gemaakt dat de extractie-pH bij Vloeistof-extractie, een groter instelbereik heeft dan voorheen werd aangenomen en dat deze pH een grote invloed kan hebben op de selectiviteit van de extractie.

3) Het in kaart gebrachte zuur-basegedrag van humaan plasma over een groot bereik. Hiermee is het vervolgens mogelijk om de uiteindelijke pH te berekenen wanneer een plasmamonster wordt gemengd met een bufferoplossing, waardoor een betere pH-controle mogelijk is tijdens de monstervoorbereiding.

4) Een nieuw model om het gedrag van een solid-phase extractie (SPE) methode te modelleren. Door middel van een speciaal hulpmiddel wordt het elutiegedrag van de analieten op een SPE kolom zichtbaar gemaakt. De resultaten hiervan worden gebruikt om het extractiegedrag te modelleren. Het model geeft een goede beschrijving van het SPE elutiegedrag door de extractieopbrengst te voorspellen onder verschillende was- en elutiecondities.

Gert Hendriks (Hoogkerk, 1968) werkt sinds 2002 als analist-onderzoeker op het bioanalytisch laboratorium van PRA International in Assen. Hij voerde zijn onderzoek grotendeels uit in zijn eigen tijd. Het testen van de modellen vond voornamelijk plaats op het laboratorium van de apotheek van het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...