Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Theoretical models in bioanalytical method development

17 april 2009

Promotie: G. Hendriks, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Theoretical models in bioanalytical method development

Promotor(s): prof.dr. D.R.A. Uges, prof.dr. J.P. Franke

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe modellen voor analyse van geneesmiddelen in lichaamsvloeistoffen

Gert Hendriks presenteert in zijn proefschrift vier nieuwe modellen van bioanalytische methoden voor de analyse van geneesmiddelen in lichaamsvloeistoffen, te weten:

1) Een nieuwe manier om retentietijden in een gradiënt-LC systeem te berekenen waarbij rekening wordt gehouden met de vervorming van de gradiëntcurve als gevolg van de invloed van het dode volume in het LC systeem.

2) Een nieuw algoritme waarmee duidelijk wordt gemaakt dat de extractie-pH bij Vloeistof-extractie, een groter instelbereik heeft dan voorheen werd aangenomen en dat deze pH een grote invloed kan hebben op de selectiviteit van de extractie.

3) Het in kaart gebrachte zuur-basegedrag van humaan plasma over een groot bereik. Hiermee is het vervolgens mogelijk om de uiteindelijke pH te berekenen wanneer een plasmamonster wordt gemengd met een bufferoplossing, waardoor een betere pH-controle mogelijk is tijdens de monstervoorbereiding.

4) Een nieuw model om het gedrag van een solid-phase extractie (SPE) methode te modelleren. Door middel van een speciaal hulpmiddel wordt het elutiegedrag van de analieten op een SPE kolom zichtbaar gemaakt. De resultaten hiervan worden gebruikt om het extractiegedrag te modelleren. Het model geeft een goede beschrijving van het SPE elutiegedrag door de extractieopbrengst te voorspellen onder verschillende was- en elutiecondities.

Gert Hendriks (Hoogkerk, 1968) werkt sinds 2002 als analist-onderzoeker op het bioanalytisch laboratorium van PRA International in Assen. Hij voerde zijn onderzoek grotendeels uit in zijn eigen tijd. Het testen van de modellen vond voornamelijk plaats op het laboratorium van de apotheek van het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...