Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Structural investigation of membrane proteins by electron microscopy

17 april 2009

Promotie: mw. K.B. Moscicka, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Structural investigation of membrane proteins by electron microscopy

Promotor(s): prof.dr. E.J. Boekema

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Beeldverwerkende technieken bij eiwitonderzoek

Met behulp van elektronenmicroscopie en losse-deeltjes beeldverwerking onderzocht Kasia Moscicka de structuur van verschillende eiwitcomplexen die betrokken zijn bij het transport van moleculen over het celmembraan van verschillende modelorganismen.

Biologische membranen zijn onmisbare componenten van alle levende organismen en ze vormen de begrenzing van cellen en hun organellen. Intacte membraancomplexen of gezuiverde eiwitten kunnen worden bestudeerd met behulp van elektronenmicroscopie (EM) en losse-deeltjes beeldverwerking. Losse-deeltjes beeldverwerking is heel geschikt voor grote flexibele membraaneiwitten, en het proefschrift geeft hiervan diverse voorbeelden.

Een ervan presenteert een studie over peroxins. Dat zijn eiwitten die te maken hebben met de eiwitimport in peroxisomen. Het modelorganisme Hansenula polymorpha werd gebruikt om gezuiverde PEX eiwitten te besturen. Het blijkt dat het Pex5p eiwit een tetrameer eiwit is; de tetrameren kunnen een complex aangaan met het Pex20p eiwit. We laten zien dat het Pex5p-Pex20p complex in staat is van conformatie te veranderen, waarbij de tetrameren van een gesloten conformatie over gaan naar een open conformatie met een diameter van 134 Å. Ook zijn ze in staat om  natief katalase te binden. Vandaar dat we veronderstellen dat het Pex5p-Pex20p complex een functioneel receptorcomplex is.

Een ander deel gaat over drie secondaire transporteiwitten, zoals CitS uit Klebsiella pneumoniae en GltS uit Escherichia coli. Beide transporters blijken een dimeer te zijn. We hebben een globaal model voor de positie van de monomeren in het dimeer van CitS gemaakt.

Tenslotte we hebben de structuur van het PilQ secretine complex van de bacteriën Neisseria gonorrhoeae en  Neisseria meningitidis bestudeerd. Dit complex hebben we bekeken in geïsoleerde buitenmembranen, zonder het verder te zuiveren. Hierdoor hebben we de structuur kunnen vaststellen extra domeinen die niet meer aan het gezuiverde complex vast zitten.

Kasia Moscicka (Polen, 1978) studeerde Plant Science/Greenhouse Horticulture in Wageningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biofysische chemie. Moscicka gaat als postdoc verder bij de universiteit Leiden.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...