Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular definition of Burkitt lymphoma

15 april 2009

Promotie: E.J.G. Boerma, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular definition of Burkitt lymphoma

Promotor(s): prof.dr. Ph.M. Kluin, mw.prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Beter onderscheid tussen twee typen lymfklierkanker

Het Burkitt lymfoom (BL) en diffuus grootcellig B-cel lymfoom (DLBCL) zijn twee typen lymfklierkanker die maar moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Dat terwijl ze verschillend behandeld moeten worden. Promovendus Evert-Jan Boerma heeft het grijze gebied tussen beiden ziekten nader in kaart gebracht. Hij vond enkele (moleculair)genetische eigenschappen van het Burkitt lymfoom, op basis waarvan de beide typen lymfklierkanker beter van elkaar onderscheiden kunnen worden. Het aantal probleemgevallen lijkt hiermee te kunnen worden gereduceerd. Op basis van dit onderzoek paste de World Health Organization in 2008 haar classificatie voor maligne lymfomen op dit gebied aan. Boerma tekent aan dat deze techniek nog niet algemeen beschikbaar is voor de dagelijkse praktijk.

Evert-Jan Boerma (Aberdeen, 1981) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Pathologie en Laboratoriumgeneeskunde en Interne Geneeskunde-Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoekschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting en het Van Walree Fonds. Boerma werkt thans als arts in het IKAZIA Ziekenhuis te Rotterdam.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.