Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Disability in Europe: policy, social participation and subjective well-being

15 april 2009

Promotie: M.M. van Santvoort, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Disability in Europe: policy, social participation and subjective well-being

Promotor(s): prof.dr. W.J.A. van den Heuvel

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Overheidsbeleid heeft weinig invloed op participatie en welbevinden van gehandicapten

‘Europa’ heeft nauwelijks invloed op het nationaal gehandicaptenbeleid, blijkt uit het promotieonderzoek van Marc van Santvoort. Er is slechts één ‘harde’ maatregel met wettelijke zeggenschap: de richtlijn voor gelijke behandeling in werkgelegenheid, beroep en scholing. De andere initiatieven zijn louter ‘zachte’ resoluties, mededelingen en actieplannen zonder wettelijke betekenis.

Wat gehandicaptenbeleid betreft kunnen de Europese landen in drie clusters verdeeld worden. In landen met coherent beleid, zoals Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk, zijn mensen met beperkingen het minst slecht af, wat betreft sociale participatie en subjectief welbevinden. In landen met gefragmenteerd beleid, zoals België, Duitsland en Nederland, zijn de verschillen tussen mensen met en zonder beperkingen groter. In landen waar het beleid in ‘transitie’ is, zoals in Roemenië, Slovenië, Slowakije, zijn de verschillen het grootst.

Een beperking op zichzelf blijkt overigens weinig invloed te hebben op de sociale participatie en het subjectief welbevinden van mensen. Een ‘positieve en energieke houding’ heeft de grootste invloed. Dit roept de vraag op of gehandicaptenbeleid beoordeeld moet worden op de vraag of het sociale participatie en subjectief welbevinden bevordert.

Marc van Santvoort (Heemstede, 1952) studeerde psychologie in Nijmegen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het iRv-Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap te Hoensbroek en binnen onderzoekschool SHARE van het UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Nationaal Revalidatie Fonds. Van Santvoort is momenteel werkzaam als zelfstandig onderzoeker te Amersfoort.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws