Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Over virussen en kanker

14 april 2009

Oratie: mw.prof.dr. C.A.H.H. Daemen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Over virussen en kanker

Leeropdracht: Medische microbiologie, i.h.b. de tumorvirologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

In haar oratie geeft Toos Daemen een inleiding in de tumorvirologie en gaat in op mogelijkheden om deze vormen van kanker in de toekomst te voorkomen en te behandelen.

Tumorvirologie is een vak in ontwikkeling. Veel Nederlanders weten dat baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus. Maar virussen spelen bij het ontstaan van veel meer tumoren een belangrijke rol. Ongeveer 15 % van alle kankergevallen ontstaat na een infectie met een tumorvirus. Waarschijnlijk is dit percentage nog hoger. Wetenschappers vinden namelijk nog steeds nieuwe verbanden tussen virusinfecties en kankers.

De meeste mensen worden op enig moment besmet met een of meerdere tumorvirussen. Toch ontwikkelt slechts een klein percentage van hen kanker. Een goede immunologische afweer is namelijk in principe in staat om tumorvirussen of met virus geïnfecteerde cellen op te ruimen. Als men naast een virusinfectie echter ook blootgesteld wordt aan kankerverwekkende stoffen of een periode van een verlaagde afweer doormaakt, kan een tumorvirus toch kanker veroorzaken.

Het feit dat sommige virussen tumoren kunnen veroorzaken, biedt echter ook mogelijkheden voor de preventie én behandeling van kanker. De vaccinatie tegen het Humaan Papillomavirus is een voorbeeld van een succesvolle strategie om baarmoederhalskanker te voorkomen. Maar ook de vaccinatie tegen het Hepatitis B virus kan een bepaalde vorm van leverkanker voorkomen.

Bovendien biedt een virale oorsprong van kanker de mogelijkheid om therapieën te ontwikkelen die zich heel specifiek richten tegen geïnfecteerde cellen of tegen tumorcellen.

Toos Daemen studeerde Medische Biologie aan de Universiteit Utrecht. In 1988 promoveerde zij cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2008 werd zij benoemd tot hoogleraar in de Medische Microbiologie, in het bijzonder de tumorvirologie.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...