Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

De nurse practitioner; verpleegkundig specialist tussen care en cure

08 april 2009

Promotie: mw. C.J.M. Broers, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: De nurse practitioner; verpleegkundig specialist tussen care en cure

Promotor(s): prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

Nurse practitioner kan cardioloog en arts-assistent ontlasten

Nurse practitioners kunnen op het gebied van de cardiologie meer taken uitvoeren dan ze totnogtoe doen. Zo kunnen cardiologen en arts-assistenten ontlast worden. Dat concludeert Carla Broers op basis van haar promotieonderzoek.

Nurse practitioners zijn sinds 2000 werkzaam in de Nederlandse gezondheidszorg. Ze hebben een verpleegkundige achtergrond, maar hebben een extra opleiding op masterniveau. Daardoor kunnen ze taken overnemen die tot dusver voorbehouden zijn aan artsen. Uit het onderzoek van Broers blijkt dat de reguliere behandeling van postoperatieve bypasspatiënten en post-infarct patiënten bij nurse practitioners in even veilige handen is als bij cardiologen en arts-assistenten. De patiënten zijn zelfs tevredener over de behandeling door de nurse practitioner. Ook ontwikkelde Broers een organisatorisch model waarmee ziekenhuizen de functie van nurse practitioner kunnen introduceren en verder ontwikkelen tot een volwaardige schakel in hun patiëntenzorg.

Carla Broers (Alkmaar, 1970) studeerde Advanced Nursing Practice in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Medisch Centrum Alkmaar. Ze werkt inmiddels als consultant op de afdeling Healthcare van Siemens Nederland.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.