Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tornen aan de Tand des Tijds

07 april 2009

Oratie: prof.dr. A.J. van Winkelhoff, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Tornen aan de Tand des Tijds

Leeropdracht: Medische microbiologie, i.h.b. de microbiologie van de mondholte

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

De conclusie van een recent artikel in de Lancet (2009) is: Good oral health should be everybody’s business. De auteur constateert dat mondgezondheid een verwaarloosd gebied is van de wereldgezondheid. Omdat ouder worden een risicofactor is voor diverse mondaandoeningen moet tandheelkundige onderzoek hoog op de lijst staan van het onderzoeksthemaprogramma Gezond ouder worden van het UMCG. We praten en eten met onze mond, we kussen er mee en een gezonde mond draagt bij aan de esthetiek van ons gezicht. Ernstige cariës heeft een negatief effect op de groei en ontwikkeling en daarmee ook op het leervermogen van het kind. Parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking waarbij kaakbot verloren gaat, komt in 10-15% van de wereldbevolking voor en is een belangrijke oorzaak van verlies van tanden en kiezen. Het is duidelijk geworden dat roken, stress en genetische eigenschappen belangrijke factoren zijn voor het ontstaan. Er lijkt een verband te bestaan tussen ernstige parodontitis en vroeggeboorte en preëclampsie en chronische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn, artritis en suikerziekte. Alle reden dus om te streven naar een gezonde mond in een gezond lichaam. Bij verlies van gebitselementen kan er tegenwoordig gebruik worden gemaakt van implantaten. Echter, infecties rond implantaten zijn snel in opkomst. Deze nieuwe ziekte, peri-implantitis, verdient uitgebreide aandacht op het gebied van onderzoek. Binnen het UMCG is een speciaal microbiologisch laboratorium opgezet wat een bijdrage zal gaan leveren aan verbetering van de orale implantologie en de behandeling van peri-implantitis.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.