Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Action and function of coagulation factor Xa on cellular signaling

01 april 2009

Promotie: mw. K. Borensztajn, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Action and function of coagulation factor Xa on cellular signaling

Promotor(s): prof.dr. M.P. Peppelenbosch, prof.dr. S. Arseien

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in rol stollingsfactor Xa

Bloedstollingsfactoren zijn enzymen in het bloed. Ze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van bloedverlies na vaatwandbeschadiging, maar zijn ook bij andere processen in de celbiologie betrokken. Zo is van stollingsfactor FVIIa bekend dat het een rol speelt bij wondgenezing en botontwikkeling, maar ook bij kanker, ontsteking en vorming van nieuwe bloedvaten.

De rol van stollingsfactor Xa is lange tijd onderbelicht gebleven. Onderzoek van promovenda Keren Borensztajn brengt hierin verandering. Borensztajn toont aan dat FXa méér is dan een passieve doorgever van het stollingssignaal, zoals lange tijd werd aangenomen. Het enzym heeft belangrijke anti-kankereffecten, zo laat ze zien: het kan celdood teweeg brengen, en cellen tot migratie aanzetten (in beweging brengen). In de toekomst kunnen wellicht, mede gebaseerd op de resultaten van dit onderzoek, nieuwe medicijnen ontwikkeld worden tegen een groot aantal fatale ziekten.

Keren Borensztajn (Parijs, 1974) studeerde geneeskunde in Parijs. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) . Zij werkt thans als onderzoeker in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws