Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Een supercomputer leest de krant

26 maart 2009

Een artikel in de Standaard over het gebruik van Groningen software (Alpino) in Leuven. Alpino werd door Gertjan van Noord ontwikkeld.

Was de grootste gebruiker van supercomputerkracht aan de Leuvense universiteit in 2008 een kernfysicus, een ingenieur of een biochemicus? Nee, het was een taalkundige, Kris Heylen van de onderzoeksgroep kwantitatieve lexicologie en variatielinguïstiek (onder leiding van Dirk Geeraerts). Een artikel in de Standaard (26 maart 2009) gaat wat dieper in op het werk van Heylen en zijn collega's. Om "op industriële schaal" aan zinsontleding te kunnen doen gebruikten ze een cluster van computers. Hiermee werden in één keer alle zinnen ontleed die in een periode van zeven jaar in zes Vlaamse kranten gepubliceerd werden. Een slordige honderd miljoen zinnen met samen anderhalf miljard woorden. Het werk van Heylen en zijn collega's moet leiden tot betere zoekmachines, betrouwbaarder vertaalsoftware en meer up-to-date woordenboeken.

Laatst gewijzigd:24 juni 2016 11:20

Meer nieuws