Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Een supercomputer leest de krant

26 maart 2009

Een artikel in de Standaard over het gebruik van Groningen software (Alpino) in Leuven. Alpino werd door Gertjan van Noord ontwikkeld.

Was de grootste gebruiker van supercomputerkracht aan de Leuvense universiteit in 2008 een kernfysicus, een ingenieur of een biochemicus? Nee, het was een taalkundige, Kris Heylen van de onderzoeksgroep kwantitatieve lexicologie en variatielinguïstiek (onder leiding van Dirk Geeraerts). Een artikel in de Standaard (26 maart 2009) gaat wat dieper in op het werk van Heylen en zijn collega's. Om "op industriële schaal" aan zinsontleding te kunnen doen gebruikten ze een cluster van computers. Hiermee werden in één keer alle zinnen ontleed die in een periode van zeven jaar in zes Vlaamse kranten gepubliceerd werden. Een slordige honderd miljoen zinnen met samen anderhalf miljard woorden. Het werk van Heylen en zijn collega's moet leiden tot betere zoekmachines, betrouwbaarder vertaalsoftware en meer up-to-date woordenboeken.

Laatst gewijzigd:24 juni 2016 11:20

Meer nieuws

 • 20 juli 2018

  Cursussen bij het Talencentrum, september-december 2018

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt in de cursusperiode september-december 2018 weer veel cursussen aan: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Moderne Vreemde Talen en Interculturele Communicatie...

 • 17 juli 2018

  Wout van Bekkum, portret van een pionier

  Moeiteloos vindt hij zijn weg in Jeruzalem en in de National Library daar komt hij net zoveel bekenden tegen als in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oostenstudies, is kind aan huis in de bibliotheek op de...

 • 04 juli 2018

  Met fotostrips beter voorbereid naar de dokter

  Fotostrips lijken een goede manier om patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt. Vooral ouderen en anderen die moeite hebben met een huisarts te communiceren kunnen er veel...