Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wessel Krul benoemd tot hoogleraar Moderne Kunstgeschiedenis

16 maart 2009

Wessel Krul, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de Moderne Tijd aan de Faculteit der Letteren, is per 1 maart 2009 tevens benoemd tot leerstoelhouder Moderne Kunstgeschiedenis. Zijn leeropdracht is met het oog daarop gewijzigd in Moderne Kunst- en Cultuurgeschiedenis.

Wessel Evert Krul (1950) studeerde kunstgeschiedenis en geschiedenis in Utrecht en in Groningen, waar hij in 1978 cum laude afstudeerde. Hij was vervolgens verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Rijksuniversiteit als docent en later als universitair docent. In 1990 promoveerde hij bij E.H. Kossmann op een proefschrift over de historicus J. Huizinga (1872-1945). In 1998 werd hij op voordracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de Moderne Tijd.

In zijn onderzoek richt Krul zich op kunst- en cultuurhistorische thema’s uit de ‘lange negentiende eeuw’ (ca. 1780-1914), vooral met betrekking tot de Nederlanden, op kwesties van erfgoed, monumentenzorg en cultuurbeheer, en op de kunsttheorie uit deze periode. Recente en nog te verschijnen publicaties handelen over de Haagse School, kunstenaarskolonies, de beleving van de natuur bij de dichter Van de Woestijne, het classicisme van de architect Adolf Loos, de wisselende reputatie van het Lam Gods van Jan van Eyck, en over G.E. Lessings Laocoön. Hij is onder meer bestuurslid van de Werkgroep Negentiende Eeuw.  

Bij de Afdeling Kunst- en Architectuurgeschiedenis zal hij optreden als voorzitter van de leerstoelgroep Moderne en Eigentijdse Kunst.

Contact: Prof. dr. W.E. Krul

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:14
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 juli 2018

  Cursussen bij het Talencentrum, september-december 2018

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt in de cursusperiode september-december 2018 weer veel cursussen aan: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Moderne Vreemde Talen en Interculturele Communicatie...

 • 17 juli 2018

  Wout van Bekkum, portret van een pionier

  Moeiteloos vindt hij zijn weg in Jeruzalem en in de National Library daar komt hij net zoveel bekenden tegen als in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oostenstudies, is kind aan huis in de bibliotheek op de...

 • 04 juli 2018

  Met fotostrips beter voorbereid naar de dokter

  Fotostrips lijken een goede manier om patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt. Vooral ouderen en anderen die moeite hebben met een huisarts te communiceren kunnen er veel...