Wessel Krul benoemd tot hoogleraar Moderne Kunstgeschiedenis

16 maart 2009

Wessel Krul, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de Moderne Tijd aan de Faculteit der Letteren, is per 1 maart 2009 tevens benoemd tot leerstoelhouder Moderne Kunstgeschiedenis. Zijn leeropdracht is met het oog daarop gewijzigd in Moderne Kunst- en Cultuurgeschiedenis.

Wessel Evert Krul (1950) studeerde kunstgeschiedenis en geschiedenis in Utrecht en in Groningen, waar hij in 1978 cum laude afstudeerde. Hij was vervolgens verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Rijksuniversiteit als docent en later als universitair docent. In 1990 promoveerde hij bij E.H. Kossmann op een proefschrift over de historicus J. Huizinga (1872-1945). In 1998 werd hij op voordracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de Moderne Tijd.

In zijn onderzoek richt Krul zich op kunst- en cultuurhistorische thema’s uit de ‘lange negentiende eeuw’ (ca. 1780-1914), vooral met betrekking tot de Nederlanden, op kwesties van erfgoed, monumentenzorg en cultuurbeheer, en op de kunsttheorie uit deze periode. Recente en nog te verschijnen publicaties handelen over de Haagse School, kunstenaarskolonies, de beleving van de natuur bij de dichter Van de Woestijne, het classicisme van de architect Adolf Loos, de wisselende reputatie van het Lam Gods van Jan van Eyck, en over G.E. Lessings Laocoön. Hij is onder meer bestuurslid van de Werkgroep Negentiende Eeuw.

Bij de Afdeling Kunst- en Architectuurgeschiedenis zal hij optreden als voorzitter van de leerstoelgroep Moderne en Eigentijdse Kunst.

Contact: Prof. dr. W.E. Krul

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:14