Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wessel Krul benoemd tot hoogleraar Moderne Kunstgeschiedenis

16 maart 2009

Wessel Krul, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de Moderne Tijd aan de Faculteit der Letteren, is per 1 maart 2009 tevens benoemd tot leerstoelhouder Moderne Kunstgeschiedenis. Zijn leeropdracht is met het oog daarop gewijzigd in Moderne Kunst- en Cultuurgeschiedenis.

Wessel Evert Krul (1950) studeerde kunstgeschiedenis en geschiedenis in Utrecht en in Groningen, waar hij in 1978 cum laude afstudeerde. Hij was vervolgens verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Rijksuniversiteit als docent en later als universitair docent. In 1990 promoveerde hij bij E.H. Kossmann op een proefschrift over de historicus J. Huizinga (1872-1945). In 1998 werd hij op voordracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de Moderne Tijd.

In zijn onderzoek richt Krul zich op kunst- en cultuurhistorische thema’s uit de ‘lange negentiende eeuw’ (ca. 1780-1914), vooral met betrekking tot de Nederlanden, op kwesties van erfgoed, monumentenzorg en cultuurbeheer, en op de kunsttheorie uit deze periode. Recente en nog te verschijnen publicaties handelen over de Haagse School, kunstenaarskolonies, de beleving van de natuur bij de dichter Van de Woestijne, het classicisme van de architect Adolf Loos, de wisselende reputatie van het Lam Gods van Jan van Eyck, en over G.E. Lessings Laocoön. Hij is onder meer bestuurslid van de Werkgroep Negentiende Eeuw.  

Bij de Afdeling Kunst- en Architectuurgeschiedenis zal hij optreden als voorzitter van de leerstoelgroep Moderne en Eigentijdse Kunst.

Contact: Prof. dr. W.E. Krul

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:14

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...