Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Programma alumnidag GLTC 21 maart 2009

21 maart 2009

‘Quintili Vare, legiones redde!’ - 2000 jaar ‘Slag in het Teutoburgerwoud’

Op zaterdag 21 maart zal de alumnivereniging van de studie GLTC te Groningen Zephyros een alumnidag organiseren die geheel in het teken staat van de schokkende nederlaag van drie Romeinse legioenen onder aanvoering van de bevelhebber Quinctilius Varus in de Slag in het Teutoburgerwoudprecies tweeduizend jaar geleden.

Eeuwenlang is er gedebatteerd over de plaats waar de slag plaatsgevonden zou hebben en zelfs Varsseveld werd hierbij genoemd als verbastering van ‘Varusveld’.Vanaf 1627 werd de Osning (het woud ten zuiden van Osnabrück) op basis van een voorstel tot identificatie van dit woud met de door Tacitus genoemde plaats des onheils door deLeidse hoogleraar Philippus Cluverius in ‘Teutoburger woud’ omgedoopt. De precieze plaats bleef echter onbekend totdat in 1987 een majoor van het aldaar gelegerde Britse pantserregiment als amateurarcheoloog in de buurt van Kalkriese bij Osnabrück de eerste vondsten deed die duidelijk in de richting wezen van een slag uit het jaar 9. Majoor Clunn was daar gaan zoeken op basis van de vermoedens van Theodor Mommsen en afgaande op zijn eigen intuïtie als militair.

Drie sprekers van de Rijksuniversiteit Groningen zullen op de militaire, historische en archeologische aspekten van van deze slag ingaan, waarbij ook de rol van de slag tussen Arminius en Varus binnende ideologie van de eenwording van het Duitse Rijk zal worden toegelicht. Bovendien zal Major Tony Clunn met een Powerpoint-presentatie de spannende geschiedenis van zijn vondst vertellen.

De dag is niet alleen bedoeld voor alumni GLTC, maar ook voor alle overige belangstellenden. De kosten (voor koffie, lunch, thee, borrel) zullen € 10 bedragen.

Opgave bij het Secretariaat GLTC: secobs@rug.nl. (tel. 050 3636050).

Programma

Koffie, thee, lunch en borrel worden geserveerd in het gebouw van GLTC, Oude Boteringestraat 23; de lezingen vinden plaats in het gebouw van Kunstgeschiedenis aan de overkant, Oude Boteringestraat 34.

 

11:00–11:30

Ontvangst met koffie

11:30–11:40

Opening door Ruurd Nauta, voorzitter van Zephyros

11:40–12:30

Jan Willem Drijvers: Van Hermann tot Arminius. De Varusschlacht in historische context

12:30–14:00

Lunch

14:00–14:45

Marjan Galestin: Archeologie van een veldslag

14:45–15:30

Sjef Kemper: Terug naar Teutoburg. Germanicus op de plek des onheils

15:30–16:00

Thee

16:00–17:00

Major Tony Clunn: The Discovery of the Varus Battlefield

17:00–18:00

Borrel

 

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/ Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...