Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Programma alumnidag GLTC 21 maart 2009

21 maart 2009

‘Quintili Vare, legiones redde!’ - 2000 jaar ‘Slag in het Teutoburgerwoud’

Op zaterdag 21 maart zal de alumnivereniging van de studie GLTC te Groningen Zephyros een alumnidag organiseren die geheel in het teken staat van de schokkende nederlaag van drie Romeinse legioenen onder aanvoering van de bevelhebber Quinctilius Varus in de Slag in het Teutoburgerwoudprecies tweeduizend jaar geleden.

Eeuwenlang is er gedebatteerd over de plaats waar de slag plaatsgevonden zou hebben en zelfs Varsseveld werd hierbij genoemd als verbastering van ‘Varusveld’.Vanaf 1627 werd de Osning (het woud ten zuiden van Osnabrück) op basis van een voorstel tot identificatie van dit woud met de door Tacitus genoemde plaats des onheils door deLeidse hoogleraar Philippus Cluverius in ‘Teutoburger woud’ omgedoopt. De precieze plaats bleef echter onbekend totdat in 1987 een majoor van het aldaar gelegerde Britse pantserregiment als amateurarcheoloog in de buurt van Kalkriese bij Osnabrück de eerste vondsten deed die duidelijk in de richting wezen van een slag uit het jaar 9. Majoor Clunn was daar gaan zoeken op basis van de vermoedens van Theodor Mommsen en afgaande op zijn eigen intuïtie als militair.

Drie sprekers van de Rijksuniversiteit Groningen zullen op de militaire, historische en archeologische aspekten van van deze slag ingaan, waarbij ook de rol van de slag tussen Arminius en Varus binnende ideologie van de eenwording van het Duitse Rijk zal worden toegelicht. Bovendien zal Major Tony Clunn met een Powerpoint-presentatie de spannende geschiedenis van zijn vondst vertellen.

De dag is niet alleen bedoeld voor alumni GLTC, maar ook voor alle overige belangstellenden. De kosten (voor koffie, lunch, thee, borrel) zullen € 10 bedragen.

Opgave bij het Secretariaat GLTC: secobs@rug.nl. (tel. 050 3636050).

Programma

Koffie, thee, lunch en borrel worden geserveerd in het gebouw van GLTC, Oude Boteringestraat 23; de lezingen vinden plaats in het gebouw van Kunstgeschiedenis aan de overkant, Oude Boteringestraat 34.

 

11:00–11:30

Ontvangst met koffie

11:30–11:40

Opening door Ruurd Nauta, voorzitter van Zephyros

11:40–12:30

Jan Willem Drijvers: Van Hermann tot Arminius. De Varusschlacht in historische context

12:30–14:00

Lunch

14:00–14:45

Marjan Galestin: Archeologie van een veldslag

14:45–15:30

Sjef Kemper: Terug naar Teutoburg. Germanicus op de plek des onheils

15:30–16:00

Thee

16:00–17:00

Major Tony Clunn: The Discovery of the Varus Battlefield

17:00–18:00

Borrel

 

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...