Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Een neutrale staat: kreet of credo?

27 maart 2009

Het boek 'Een neutrale staat: kreet of credo?' is een bundeling van geactualiseerde bijdragen van de sprekers van het gelijknamige congres dat in januari 2008 aan de RUG werd georganiseerd door Fokko Oldenhuis, hoogleraar Recht, religie en samenleving.

Het boek behandelt actuele -regerings- vragen, zoals: mag een griffier een hoofddoek dragen? Kan iemand die solliciteert naar een overheidsfunctie worden geweerd omdat hij om godsdienstige reden weigert vrouwen een hand te geven? Kan een dominee of een imam worden ‘teruggefloten’ door de overheid (lees: de rechter), als hij naar het oordeel van de meerderheid van de bevolking dingen zegt die kwetsend zijn voor een bepaalde bevolkingsgroep? Deze problematiek is niet nieuw. Ook in de jaren vijftig beriepen gereformeerde werknemers zich op de vrijheid van godsdienst en geweten om in voorkomende gevallen zondagsarbeid te weigeren. Nu in onze multireligieuze samenleving vanuit de islam signalen komen wat betreft uitingen van godsdienst binnen het publieke domein, is het beginsel van scheiding van kerk en staat en de rol van de overheid daarbij opeens in een nieuw en fel daglicht komen te staan: oude wijn in nieuwe zakken!

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws