Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Exploring the white gold. Excursions in starch

27 maart 2009

Promotie: P.A.M. Steeneken, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Exploring the white gold. Excursions in starch

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Heeres

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Verwerking van nat vermalen tarwe verhoogt zetmeelopbrengst

Het thema van het proefschrift van Peter Steeneken is: hoe kunnen we optimaal gebruik maken van een natuurlijke, goedkope en alomtegenwoordige grondstof als zetmeel? Steeneken toont onder meer aan dat verwerking van nat vermalen tarwe de zetmeelopbrengst kan verhogen zonder verlies van eiwitopbrengst en -kwaliteit.

Behalve aspecten van de winning onderzocht Steeneken hoe bepaalde eigenschappen van het zetmeel kunnen worden verbeterd door middel van modificatie. Enzymatische modificatie van zetmeel kan leiden tot een sterk verbeterde geleerfunctionaliteit. Met amylomaltase gemodificeerd zetmeel biedt perspectief als gelatinevervanger: dit product geeft rubberachtige thermo-reversibele gels bij een lage zetmeelconcentratie.

Fysische modificatie kan leiden tot een effectieve vetvanger. Hoog verhit zetmeel geeft evenals maltodextrine smeerbare gels die bruikbaar zijn als vetvervanger. Het product is echter al functioneel bij een veel lagere concentratie (energie-inname) dan maltodextrine.

Peter Steeneken (Roterdam, 1944) studeerde scheikunde in Leiden. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de TNO Kwaliteit van Leven, afdeling Food and Biotechnology Innovations, en bij de afdeling Chemische Technologie van de RUG. Het werd gefinancierd door verschillende instanties die zich bezighouden met voedingsinnovatie. Steeneken was werkzaam bij TNO. Momenteel is hij als adviseur betrokken bij deze instantie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...