Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

A multilevel perspective of patients and general practitioners

25 maart 2009

Promotie: R.E. Stewart, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: A multilevel perspective of patients and general practitioners

Promotor(s): mw.prof.dr. B. Meyboom-de Jong, prof.dr. T.A.B. Snijders, mw.prof.dr. F.M. Haaijer-Ruskamp

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Huisartsen houden zich aan voorschrijfrichtlijnen

Huisartsen houden zich goed aan de richtlijnen voor het voorschrijven van medicatie, blijkt uit het promotieonderzoek van Roy Stewart. De verschillen in voorschrijfgedrag tussen huisartsen zijn maar klein. Deze verschillen zijn gerelateerd aan de locatie van de huisartspraktijk.

Stewart concludeert dat huisartsen in achterstandswijken meer tijd kwijt zijn aan hun patiënten dan hun collega’s in andere wijken. Ten aanzien van het gebruik van antibiotica kunnen drie patiëntengroepen onderscheiden worden: 75 procent van de patiënten krijgt geen antibiotica voorgeschreven, 22 procent eens in de twee jaar, 3 procent krijgt veel antibiotica voorgeschreven. Stewart trekt zijn conclusies op basis van de zogeheten multilevel-methode. Hierbij worden gegevens over patiënten en huisartsen in één analyse samengebracht. Deze methode is beter dan de klassieke variantie-analysemethode, aldus Stewart, omdat zij uitgaat van minder vooronderstellingen.

Roy Stewart (Paramaribo, Suriname) studeerde psychologie in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Hij werkt thans als methodoloog bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...