Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Selection of non-apoptotic, DNA intact spermatozoa: an approach to improve sperm fertilization potential

25 maart 2009

Promotie: T. Said Mahmoud, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Selection of non-apoptotic, DNA intact spermatozoa: an approach to improve sperm fertilization potential

Promotor(s): prof.dr. J.A. Land

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Magnetisch zaadcellen sorteren vergroot kans op bevruchting

Met behulp van magnetisch geactiveerde selectie van zaadcellen kan de kans op zwangerschap bij kunstmatige inseminatie en reageerbuisbevruchtingen vergroot worden, concludeert Tamer Said Mahmoud op basis van zijn promotieonderzoek.

MACS (magnetic activated cell sorting) is een methode om cellen van elkaar te scheiden op basis van oppervlakte-eigenschappen. Met behulp van deze techniek kunnen zaadcellen gesorteerd worden die beweeglijker zijn, en kan een zaadmonster samengesteld worden met meer levende zaadcellen en minder DNA-fragmentatie. Dit monster is beter bestand tegen invriezen en beter in staat tot bevruchten. MACS is een snelle en eenvoudige methode om grote aantallen zaadcellen te sorteren, concludeert de promovendus. Omdat de methode bovendien niet kostbaar is, kan zij eenvoudig toegepast worden in vruchtbaarheidslaboratoria.

Tamer Said Mahmoud (Alexandrië, Egypte, 1972) studeerde geneeskunde in Egypte. Hij verrichtte zijn onderzoek in het Glickman Urological and Kidney Institute, Cleveland (VS), dat het onderzoek mede financierde. Said Mahmoud werkt thans aan het Toronto Institute for Reproductive Medicine te Toronto, Canada.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.