25 maart 2009

Promotie: T. Said Mahmoud, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Selection of non-apoptotic, DNA intact spermatozoa: an approach to improve sperm fertilization potential

Promotor(s): prof.dr. J.A. Land

Faculteit: Medische Wetenschappen

Magnetisch zaadcellen sorteren vergroot kans op bevruchting

Met behulp van magnetisch geactiveerde selectie van zaadcellen kan de kans op zwangerschap bij kunstmatige inseminatie en reageerbuisbevruchtingen vergroot worden, concludeert Tamer Said Mahmoud op basis van zijn promotieonderzoek.

MACS (magnetic activated cell sorting) is een methode om cellen van elkaar te scheiden op basis van oppervlakte-eigenschappen. Met behulp van deze techniek kunnen zaadcellen gesorteerd worden die beweeglijker zijn, en kan een zaadmonster samengesteld worden met meer levende zaadcellen en minder DNA-fragmentatie. Dit monster is beter bestand tegen invriezen en beter in staat tot bevruchten. MACS is een snelle en eenvoudige methode om grote aantallen zaadcellen te sorteren, concludeert de promovendus. Omdat de methode bovendien niet kostbaar is, kan zij eenvoudig toegepast worden in vruchtbaarheidslaboratoria.

Tamer Said Mahmoud (Alexandrië, Egypte, 1972) studeerde geneeskunde in Egypte. Hij verrichtte zijn onderzoek in het Glickman Urological and Kidney Institute, Cleveland (VS), dat het onderzoek mede financierde. Said Mahmoud werkt thans aan het Toronto Institute for Reproductive Medicine te Toronto, Canada.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39