Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Drug use in pregnancy. Exploring the field of disease modifying antirheumatic drugs in pregnancy

20 maart 2009

Promotie: mw. F. Vroom, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Drug use in pregnancy. Exploring the field of disease modifying antirheumatic drugs in pregnancy

Promotor(s): mw. prof.dr. L.T.W. de Jong-Van den Berg, prof.dr. J.R.B.J. Brouwers, prof.dr. M.A.F.J. van der Laar

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Veiligheid reumamedicatie bij zwangerschap

De kennis over de veiligheid van DMARDs (Disease modifying anti-rheumatic drugs) bij gebruik tijdens de zwangerschap is zeer beperkt. Toch wordt deze groep medicijnen vaak voorgeschreven bij reumatische aandoeningen, ook vaak bij jonge vrouwen. Bovendien worden dezelfde geneesmiddelen vaak toegepast bij patiënten met een darmaandoening (azathioprine en sulfasalazine), bij patiënten die een transplantatie hebben ondergaan (azathiopine) en als malaria profylaxe (chloroquine en hydrochloroquine). Ook voor deze patiënten kan een zwangerschap een optie zijn en dus is het ook voor hen belangrijk om te weten of het gebruikte geneesmiddel veilig is en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn van het gebruik van deze geneesmiddelen.

Fokaline Vroom draagt in haar proefschrift nieuwe kennis aan over het gebruik van DMARDs in combinatie met zwangerschap. Het bleek dat patiënten prijs zouden stellen op een brochure over geneesmiddelen en zwangerschap, terwijl reumatologen daarentegen geen behoefte zeiden te hebben aan additionele richtlijnen. DMARDs worden zowel voor als tijdens de zwangerschap gebruikt. Er is echter geen specifiek patroon in het gebruik waar te nemen. Patiënten ontvangen een op maat gemaakt advies met betrekking tot geneesmiddelengebruik in de zwangerschap, die voldoet aan de individuele karakteristieken van de patiënt. Ditzelfde werd ook aangegeven door reumatologen. Het gebruik van DMARDs werd niet geassocieerd met een toename van specifieke aangeboren afwijkingen. Wel was er een toename van vroeggeboorte waar te nemen na gebruik van azathioprine in het tweede trimester. Deze bevindingen zullen echter in grotere studies bevestigd moeten worden.

Fokaline Vroom (Noordoostpolder, 1977) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen; waar zij haar promotieonderzoek uitvoerde bij de basiseenheid Farmaco-epidemiologie en Farmaco-economie in samenwerking met Farmacotherapie en Farmaceutische patiëntenzorg, onderzoeksscholen GUIDE en SHARE. Inmiddels is zij werkzaam bij het Centrum voor Kwaliteit van Chemisch Farmaceutische Producten (KCF) van het RIVM.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws