Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Serotonin, cortisol and stress-related psychopathology, from bench to bed

18 maart 2009

Promotie: mw. M.A.C. Tanke, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Serotonin, cortisol and stress-related psychopathology, from bench to bed

Promotor(s): prof.dr. J. Korf, prof.dr. P. de Jonge

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Relatie stress-depressie nader in kaart

Veranderingen in de activiteit van de hypothalamus-hypofyse-bijnier as en veranderingen in het serotoninesysteem hebben invloed op de gevoeligheid voor stress. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Marit Tanke. Omdat stress een belangrijke oorzaak is voor psychiatrische aandoeningen, is hiermee nader inzicht verkregen in het ontstaan van veelvoorkomende psychiatrische aandoeningen, waaronder depressie.

Tanke onderzocht onder meer de gevoeligheid voor stress bij kankerpatiënten, die door hun ziekte een verminderde hoeveelheid tryptofaan in hun bloed hebbe, en daardoor minder serotonine aanmaken. Deze patiënten ontwikkelen niet direct depressieve klachten, zoals somberheid of lusteloosheid, maar hun gevoeligheid voor stress neemt wel toe en ze werden prikkelbaarder en impulsiever. Ook blijkt dat bepaalde genetische variaties van de serotonine transporter (5-HTTLPR) ervoor zorgen dat mensen gevoeliger zijn voor lage tryptofaan-spiegels. In de klinische praktijk worden deze symptomen niet altijd herkend. Tanke pleit ervoor dat onderzoek van het serotoninepeil een aparte plaats krijgt binnen de psychiatrische vragenlijsten.

Marit Tanke (Enschede, 1981) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Psychiatrie en Medische Oncologie en het Laboratoriumcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), en binnen onderzoeksschool BCN.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.