Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pregnancy-related thrombosis and fetal loss in women with thrombophilia

18 maart 2009

Promotie: mw. N. Folkeringa, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pregnancy-related thrombosis and fetal loss in women with thrombophilia

Promotor(s): prof.dr. J. van der Meer (postuum)

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Gebrek aan eiwitten risico bij zwangerschap

Van de vrouwen die tijdens de zwangerschap ziek worden of sterven, lijdt een belangrijk deel aan veneuze trombose (stolling in een bloedvat). Ook lijkt trombose het risico op foetale sterfte (overlijden van de ongeboren baby) te vergroten.

Uit het promotieonderzoek van Nienke Folkeringa blijkt dat een gebrek aan de eiwitten antitrombine, proteïne C en proteïne S het risico op veneuze trombose bij zwangere vrouwen, en - met uitzondering van proteïne S - het risico op foetale sterfte vergroot. Erfelijke stollingsafwijkingen verhogen wel het risico op veneuze trombose bij de moeder, maar niet het risico op foetale sterfte. Behandeling met bloedverdunners levert geen gevaar op voor de ongeboren baby.

Het lijkt erop, concludeert Folkeringa, dat veneuze trombose en foetale sterfte verschillende oorzaken hebben. Er moet echter nog meer onderzoek gedaan worden om deze conclusies nader te onderbouwen.

Nienke Folkeringa (Arnhem, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij werkt als arts in opleiding tot gynaecoloog in het UMCG.

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.

 • 03 oktober 2018

  €4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar duurzame mantelzorg

  Een internationaal netwerk ‘ENTWINE informal care’, geleid door prof. Mariët Hagedoorn en prof. Robbert Sanderman van de afdeling gezondheidspsychologie van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van ruim €4 miljoen. Met deze subsidie kunnen 15 beginnende...